ЦРКВЕ НАМ ОТИМАЈУ И У ЧЕШКОЈ: Шокантна одлука у Прагу – власти одузимају кључ богомоље „јер се у њој окупља много људи“

Вратите кључ цркве и напустите објекат! Ово, сажето пренесено, стоји у допису достављеном 1. октобра настојнику православне светиње на Олшанском гробљу у Прагу. Под одлуком је формално потписан директор гробља, али и он у медијским наступима признаје да иза свега стоје власти главног града Чешке Републике.

чешка
Црква Успења Пресвете Богородице у Прагу

Намера је јасна: отворено дати до знања православним верницима да нису пожељни. Формално се то образлаже тиме да се у Капели (како у прашком комуналном предузећу називају цркву са криптом) врше православни обреди, који дуго трају и којима присуствује много људи са упаљеним свећама, што шкоди унутрашњости објекта, иначе споменика културе.

Најновијим потезом су директно погођене и хиљаде Срба који живе у Прагу, јер се ради о најпосећенијој православној богомољи у овом граду. У крипти су посмртни остаци 130 српских заробљеника у Првом светском рату, док је у цркви похрањена реликвија – крвава кошуља краља Александра, великог покровитеља православља у Чешкој, коју је носио приликом атентата 1934. у Марсељу. У овој цркви је и његово звоно које је даривао цркви. Оно и даље позива на обреде.

Протојереј Срђан Јаблановић, један од двојице свештеника који служе у цркви на прашком гробљу, не крије, у изјави за Новости, да је шокиран:

– Уколико се не догоди некакво чудо, од 1. јануара 2022. православни верници у Прагу остаће без Цркве Успења Пресвете Богородице на Олшанском гробљу, на којем се литургије служе од новембра 1924. године! Настојник Роман Хајданченко треба кључеве богомоље да преда тог дана. Ово смо примили као гром из ведра неба!

Православни верници – Чеси, Срби, Руси, Украјинци, Бугари, Македонци… – у чуду су. Старешина храма Роман Хајданченко је већ десетак дана у болници, а огласила се и Епархија Православне цркве Чешке и Словачке, која тражи дијалог како би се спор разјаснио.

Како подсећа Јаблановић, Црква Успења Пресвете Богородице је нека врста верске вертикале хришћанства у овом граду. У порти леже кости Карела Крамаржа, првог премијера Чешке из 1918. године, који је уз Масарика био лидер земље настале из пропале империје, а прешао је у православље. Ту су сахрањени и Ипатијеви, породица из Јекатеринбурга у чијој је кући угашена лоза Романових 1918. Ту су сахрањене и мајка и сестра књижевника Владимира Набокова.

Директор Управе гробља у Прагу Мартин Червени, образлажући одлуку о преузимању цркве у локалним медијима, казао је да ће подземну крипту преузети они, а да ће цркву и даље моћи да користи Црква Успења Пресвете Богородице, али „у режиму који се више контролише“.

– Да није тужно, било би смешно! Православна црква, која је у функцији више од 90 година, криви се јер окупља вернике у броју који се не допада градским властима – коментарише Јарослав Фолдина, посланик у Чешком парламенту и председник Удружења чешко-српског пријатељства.

чешка
Светиња у Прагу окупља хиљаде верника

Он додаје да је у питању „висока политика“. На власти у Прагу је коалиција којој је један од приоритета борба са свиме што може да има везе са Русијом – од споменика херојима из Другог светског рата до, као у овом случају, православних цркава. Удар на богомољу у центру Прага је, тако, у склопу антируске хистерије коју заговара део чешке политичке елите окренут безрезервно ка Бриселу и Вашингтону. А антируско, по њиховом мишљењу, значи и антиправославно.

Пиратска странка, којој припада градоначелник Прага, имаће у новој чешкој влади и позицију шефа дипломатије, па се могу очекивати нови непријатни удари… Јарослав Фолдина је, ипак, уверен, да ће по формирању новог чешког парламента и владе ових дана, питање отете православне цркве у центру Прага доћи и до врха чешке државе, јер, како каже, ово није комунални проблем.

Жезло Михајла Пупина

Православна црква чешких земаља и Словачке обновљена је 1921. после скоро 900 година, по благослову Српске православне цркве. Први чешки владика постао је свештеник Горазд (Матеј Павлик), који је разочаран у римокатолицизам отишао у Хопово, да би га 1921. рукоположио српски патријарх Димитрије у Саборној цркви у Београду, а митрополит Горазд је у Праг понео жезло – поклон Михајла Пупина. Немци су га стрељали 1942. после атентата на Хајдриха, Хитлеровог заповедника за Чешку. Наиме, атентатори на Хајдриха су се после ликвидације крили у Храму Св. Ћирила и Методија у Прагу.

Д. Вујичић, Новости