РЕХАБИЛИТАЦИЈА НЕДИЋЕВОГ БРАТА: Траже да усвојим прадеду Божидара!

Необичан захтев државе у случају рехабилитације Бошка Недића, рођеног брата ратног премијера Србије Милана Недића. Александар Недић: Суд није прихватио смртовницу

александар недић
Александар Недић/Фото: Новости

Центар за социјални рад београдске општине Савски венац тражио је од Александра Недића, праунука Бошка Недића, рођеног брата ратног премијера Србије, да се изјасни у поступку у којем би био оглашен за његовог старатеља. Ово за „Новости“ открива Александар Недић, који је покренуо поступак за рехабилитацију и Бошка и Милана Недића.

– Од мене практично траже да потпишем документ о усвајању прадеде, на основу ког бисмо могли да га прогласимо умрлим. Суд у поступку рехабилитације није прихватио доказ о смрти из Погребног предузећа Опатија, које је надлежно за гробље у Ловрану, где почива урна мог прадеде – каже Недић.

Према објашњењу његовог правног заступника Зорана Живановића, суд по закону мора да одреди стараоца, који ће заступати нестало лице у ванпарничном поступку приликом проглашења за умрло. Будући да нема умрлице, јер је Бошко Недић преминуо 1964. у Каракасу, где је живео у егзилу од 1944, када је напустио Београд, једини доказ о његовој смрти је потврда да је сахрањен у Ловрану. Домаћи суд је, међутим, не прихвата. Зато ће се одредити старалац у поступку, у ком ће се Божидар Бошко Недић прогласити мртвим, да би могао да се настави поступак његове рехабилитације.

александар недић
Генерал Милан Недић/Фото: Wikipedia

Сличан случај већ смо имали у поступку рехабилитације Драже Михаиловића, команданта ЈВуО, за ког такође није било доказа о смрти.

– Мој прадеда је био ратни војни инвалид из Првог светског рата, рањен код Смедерева. За време Другог рата није се мешао у политику, осим што је написао писмо краљу Џорџу, после савезничког бомбардовања Србије, на Ускрс 1944. Ипак, за разлику од своје браће, Милана и Милутина, који никада нису осуђени, он је осуђен као народни непријатељ 1944. Амнестиран је у општој амнестији 1957, али држава ипак тражи да га рехабилитујемо да би био узет у разматрање наш захтев за реституцију – каже Александар Недић.

Вредне некретнине: Потомци Бошка Недића у реституцији потражују некретнине на Славији, на месту данашње НБС, као и локал у ком је био „Алексиначки подрум“, такође на Славији. Траже и кафану у Кошутњаку, на месту Конака кнеза Милоша, стан прекопута Калемегдана, кућу у Бањи Ковиљачи, земљиште у Гроцкој и Краљеву…

Божидар Недић познат је по томе што је отворио прву пољопривредну школу у Србији и запалио вечни пламен Незнаном војнику испред Тријумфалне капије.

Заслужан је за изградњу Дома инвалида, на Савском тргу, у Београду, и Дома војске, у Скопљу, који је срушен у земљотресу 1963. Његова идеја, према речима његовог праунука, била је и изградња Зоо-врта, коју је реализовао инжењер и градоначеник Београда Влада Илић.

Иако потпредседник Стојадиновићеве Југословенске радикалне заједнице и осведочени противник комунизма, из затвора је за време рата спасао чувеног хемичара, свог кума, комунисту Павла Савића.

В.Ц.С, Новости