РЕХАБИЛИТАЦИЈА НЕДИЋЕВОГ БРАТА: Траже да усвојим прадеду Божидара!

Необичан захтев државе у случају рехабилитације Бошка Недића, рођеног брата ратног премијера Србије Милана Недића. Александар Недић: Суд није прихватио смртовницу

александар недић
Александар Недић/Фото: Новости

Центар за социјални рад београдске општине Савски венац тражио је од Александра Недића, праунука Бошка Недића, рођеног брата ратног премијера Србије, да се изјасни у поступку у којем би био оглашен за његовог старатеља. Ово за „Новости“ открива Александар Недић, који је покренуо поступак за рехабилитацију и Бошка и Милана Недића.

– Од мене практично траже да потпишем документ о усвајању прадеде, на основу ког бисмо могли да га прогласимо умрлим. Суд у поступку рехабилитације није прихватио доказ о смрти из Погребног предузећа Опатија, које је надлежно за гробље у Ловрану, где почива урна мог прадеде – каже Недић.

Према објашњењу његовог правног заступника Зорана Живановића, суд по закону мора да одреди стараоца, који ће заступати нестало лице у ванпарничном поступку приликом проглашења за умрло. Будући да нема умрлице, јер је Бошко Недић преминуо 1964. у Каракасу, где је живео у егзилу од 1944, када је напустио Београд, једини доказ о његовој смрти је потврда да је сахрањен у Ловрану. Домаћи суд је, међутим, не прихвата. Зато ће се одредити старалац у поступку, у ком ће се Божидар Бошко Недић прогласити мртвим, да би могао да се настави поступак његове рехабилитације.

александар недић
Генерал Милан Недић/Фото: Wikipedia

Сличан случај већ смо имали у поступку рехабилитације Драже Михаиловића, команданта ЈВуО, за ког такође није било доказа о смрти.

– Мој прадеда је био ратни војни инвалид из Првог светског рата, рањен код Смедерева. За време Другог рата није се мешао у политику, осим што је написао писмо краљу Џорџу, после савезничког бомбардовања Србије, на Ускрс 1944. Ипак, за разлику од своје браће, Милана и Милутина, који никада нису осуђени, он је осуђен као народни непријатељ 1944. Амнестиран је у општој амнестији 1957, али држава ипак тражи да га рехабилитујемо да би био узет у разматрање наш захтев за реституцију – каже Александар Недић.

Вредне некретнине: Потомци Бошка Недића у реституцији потражују некретнине на Славији, на месту данашње НБС, као и локал у ком је био „Алексиначки подрум“, такође на Славији. Траже и кафану у Кошутњаку, на месту Конака кнеза Милоша, стан прекопута Калемегдана, кућу у Бањи Ковиљачи, земљиште у Гроцкој и Краљеву…

Божидар Недић познат је по томе што је отворио прву пољопривредну школу у Србији и запалио вечни пламен Незнаном војнику испред Тријумфалне капије.

Заслужан је за изградњу Дома инвалида, на Савском тргу, у Београду, и Дома војске, у Скопљу, који је срушен у земљотресу 1963. Његова идеја, према речима његовог праунука, била је и изградња Зоо-врта, коју је реализовао инжењер и градоначеник Београда Влада Илић.

Иако потпредседник Стојадиновићеве Југословенске радикалне заједнице и осведочени противник комунизма, из затвора је за време рата спасао чувеног хемичара, свог кума, комунисту Павла Савића.

В.Ц.С, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.