Од малих богиња годишње у свету УМРЕ ЦЕЛА једна СУБОТИЦА: Ситуација је све критичнија, а људи се и даље ПРОТИВЕ ВАКЦИНАЦИЈИ

У Европи је прошле године забележена 21.000 случајева малих богиња, што је четвороструко повећање у односу на претходну годину, као и 35 смртних исхода

мале богиње
Фото: Илустрација

Иако од малих богиња у свету годишње умре 89.000 људи, махом у земљама у развоју, део становништва, нарочито у Европи, ипак се противи вакцинацији.

Слушајте лекаре, а не „шарлатане“: Деца нам умиру од морбила јер су родитељи слушали људе који немају везе са медицином

Епидемије малих богиња погађају и Европу, а још више делове Африке и Азије, где могу да буду нарочито тешке за децу слабог здравља или за оболеле од тешких болести – туберкулозе или сиде, наводи Асошиејтед прес у посебном данашњем здравственом чланку.

У Европи је прошле године забележена 21.000 случајева малих богиња, што је четвороструко повећање у односу на претходну годину, као и 35 смртних исхода.

Највеће епидемије у Европи имале су Румунија и Италија, свака са по више од 5.000 случајева, а питање обавезне вакцинације против малих богиња постала је једна од главних тема пред парламентарне изборе у недељу у Италији.

мале богиње
Фото: Илустрација

Мале богиње су међу најзаразнијим болестима на свету, а могу бити спречене вакцином која се користи од 1960-их година.

По речима званичника, за спречавање епидемија је потребно да најмање 95 одсто становништва буде вакцинисано.

У неким италијанским регионима та стопа износи 85 одсто и једна је од најнижих у Европи. Скептицизам према вакцинисању и даље је висок у многим деловима Европе после ранијих проблема.

Кампања вакцинације против хепатитиса Б у Француској, обустављена је 1998. године због забринутости од штетних ефеката, а довела је до раширеног опреза према имунизацији уопште.

Светско истраживање из 2016. године о поузданости вакцина, показало је да је у Европи најмање поверење у безбедност вакцина. Питање вакцина је контроверзно откако је британски истраживач Ендрју Вејкфилд објавио чланак 1998. године у којем је сугерисао да постоји веза ММР вакцине и аутизма. ММР вакцина представља заштиту од малих богиња, заушака и рубеола.

мале богиње
Фото: Илустрација

Ниједна друга студија није пронашла било какву повезаност, а Вејкфилду је касније одузета лекарска дозвола у Великој Британији због „озбиљног професионалног пропуста“.

Ипак, после објављивања чланка опао је ниво вакцинисаности у Великој Британији, САД и другим земљама, што је довело до епидемија малих богиња широм Европе током низа година.

Верује се да пуна доза ММР вакцине има ефикасност од око 97 одсто у заштити од малих богиња.

Иако се већина оболелих од малих богиња опорави, оне су један од највећих узрока смрти међу малом децом, по подацима Светске здравствене организације.

Тешке компликације – слепило и отицање мозга, чешће су код мале деце и старијих од 30 година.

мале богиње
Фото: Илустрација

Кроз програме вакцинације, мале богиње су елиминисане на америчком континенту, а многе земље обећавају да ће зауставити њихово ширење до 2020. године.

Могуће стратегије за повећање стопе вакцинисаности укључују увођење обавезне имунизације против одређених болести и забрану похађања школе за децу која немају доказ о вакцинацији.

Италија је недавно донела закон који од родитеља захтева да вакцинишу децу против малих богиња и девет других дечјих болести.

Румунија је такође усвојила сличан закон, који предвиђа папрене казне за родитеље који нису вакцинисали децу.

Телеграф/Бета