СИГУРНО СТЕ СЕ ПИТАЛИ: Одакле британској краљевској породици толико новца

Краљица Елизабета II (91) важи за веома скромну особу, која се и даље греје на грејачу од 30 евра и користи исти лак за нокте од 9 евра више од 30 година.

краљица елизабета II
Краљица Елизабета II / Фото: Танјуг, АП

Краљица Елизабета II (91) важи за веома скромну особу, која се и даље греје на грејачу од 30 евра и користи исти лак за нокте од 9 евра више од 30 година. Али краљица је такође и веома богата и налази се на 344. месту на листи богатих Сандеј Тајмса за 2018. годину, са имовином која се креће од уметнина до ветроелектрана.

Сер Евелин де Ротшилд, који је некада био саветник краљице, рекао је да „нико није толико тежак за трошење као што је краљица.“

– Одрастала је током рата и веома је дисциплинована – истакао је он.

Краљица Елизабета II је далеко најбогатији члан краљевске породице. Према подацима Форбса из 2017. године, британска монархија вреди око 88 милијарди долара, а краљица лично вредела је око 520 милиона долара.

Са друге стране, њен супруг принц Филип је буквално платио да се ожени краљицом. Према подацима, он вреди око 30 милиона долара. После закона из 2011. године, Филип је добијао годишњу исплату од 500.000 долара за све његове јавне дужности. Званично се повукао са своје позиције 2017. године, у 96. години живота.

Краљица има приливе од „Краун естејта“ (колекција земљишта и газдинстава у УК који припадају британској круни као корпорације), који зарађују око 400 милиона долара годишње, укључујући и приход од 263.000 фарми и зграда у централном Лондону.

Бакингемска палата је у власништву владајућег монарха, као део имовине круне, али није лично власништво краљице.

Краун естејт“ такође поседује имовину у вредности од 11 милијарди долара у Великој Британији. Иако краљица технички не поседује сва имања, она добија око 15 посто прихода које је остварила корпорација. Овај новац се углавном користи за плаћање разних догађаја, као што су забаве у врту, пријеми и путни трошкови, иако она у последње време веома мало путује.

Са друге стране, у њеном личном власништву је неколико краљевских имања: дворац Балморал од 140 милиона долара, где се одмара сваког лета и породична кућа од 65 милиона долара Сандриган, где краљевска породица проводи Божић.

Краљичин приход и одакле долази

Већина прихода долази од фондова који су део краљевске колекције. Фондови укључују одређена национална блага, као што су краљевски драгуљи и Лондонски торањ.

Бакингемска палата и дворац Виндзор су такође део фондова.

Неке ставке из краљевске колекције припадају и краљици, укључујући и колекцију краљевских маркица које је добила од оца краља Џорџа V и неколико некретнина.

Краљица Елизабета још зарађује од коњских трка. Она је освојила скоро 9,2 милиона долара од новчаних награда током година преко својих тркача, који имају 451 победу.

Такође, краљица поседује и краљевске драгуље, међу које спадају и познате тијаре које су ношене на краљевским венчањима и државним вечерама. Власништво над њима прелази са монарха на монарха. 140 комада накита вреди око 4 милијарди долара.

краљица елизабета II

Како краљевска породица зарађује?

И краљица Елизабета прима плату. Њен приход се недавно удвостручио и порастао на 97,2 милиона долара. Приход од војводства Ланкастер (приватно имање британског суверена као војводе Ланкастер) такође је порастао. Основна намена имања је да обезбеди извор независног прихода краљу.

Користи се за плаћање „додатака“, попут финансирања осталих чланова краљевске породице и предмета који нису део званичног посла краљице, о чему брине влада.

Такође је добила и повишицу од плаћања пореза, која се користи за сва реновирања Бакингемске палате.

Према Вашингтон посту, велики део краљевског прихода улаже се офшор и процењује се да је 12 милиона долара на Бермудима и Кајманским острвима.

Принчеви Вилијам и Хри и њихово богатство

краљица елизабета II

Принц Вилијам наводно вреди 40 милиона долара.

Према БиБиСи-ју, краљица Елизабета, позната као краљица мајка, највећи део свог процењеног богатства ставила у фонд за своје праунуке 1994. године.

– Принчеви Вилијам и Хари ће наводно поделити око 17,9 милиона долара из фонда њихове покојне прабаке – објавила је мрежа 2002. године. Међутим, највећи део готовине наводно ће отићи млађем брату, јер ће Вилијам добити финансијку корист када постане краљ.

Вилијам је добио приближно 12,75 милиона долара 2012. године, када је напунио 30 година, које му је оставила мајка принцеза Дијана. Такође је добио одређен број њених личних ствари, као што је накит и њена венчаница, коју дели са братом Харијем.

Такође, служио је у краљевским ваздухопловним снагама, где је годишње зарађивао између 68.000 и 74.000 долара.

И његов брат Хари такође има исту суму богатства, око 40 милиона долара, која садржи новац остављен од прабаке, мајке и годишње плате као бивши капетан британске војске (где је зарађивао између 50.000 и 53.000 долара према Форбсу).

Пошто су Вилијам и Хари наследили исти износ од своје мајке, њихово богатство је данас исто.

Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.