МЕХАНИЗАМ У ХАГУ: Војислав Шешељ осуђен на 10 година затвора

Жалбено веће Механизма у Хагу осудило је Војислава Шешеља на 10 година затвора и закључила да је његова казна одслужена за време боравка у притвору од 2003. године.

војислав шешељ
Војислав Шешељ/Фото: Танјуг

Жалбено веће Механизма у Хагу осудило је данас лидера радикала Војислава Шешеља због прогона Хрвата у Хртковцима у Војводини на казну затвора од 10 година.

Пошто се у казну урачунава време проведено у притвору, Шешељ неће служити изречену казну у затвору.

Шешељ је у притворској јединици Хашког тринунала провео скоро 12 година, од фебраура 2003. до средине новембра 2014.

Овом правоснажном одлуком судско веће судије Теодора Мерона, некадашњег председника Хашког трибунала, преиначило је ослобађајућу првостепену пресуду којом је лидер радикала Војислав Шешељ у марту 2016. године био ослобођен од свих оптужби хашког тужилаштва.

Шешељ није присуствовао изрицању другостепене одлуке, а раније је најавио да се више никада неће добровољно вратити у Хашки трибунал.

Према речима Мерона, Шешељ је проглашен кривим по три од девет тачка оптужнице.

Првостепеном пресудом судско веће Хашког трибунала на челу са судијом Жан Клод Антоанетијем 31. марта 2016. ослободило Шешеља по свих девет тачака оптужнице, која га терети да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба, као и протеривање Хрвата из Војводине.

На ту пресуду жалило се Хашко тужилаштво, а Шешељ је поднео писани одговор на жалбу.

Већина чланова трочланог већа (судије Анетоанети и Мандиаје Нианг) уз супротно мишљење судије Флавије Латанци, закључила је у марту 2016. да Шешељ није крив ни по једној од девет тачака оптужнице.

Судија Латанци је била супротног мишљења по осам тачака оптужнице, док је по једној тачки Шешељ ослобођен једногласно.

војислав шешељ
Патријарх Иринеј и Војислав Шешељ/ФОТО: СРС/Промо

Тужилаштво у Хагу је за Шешеља тражило казну од 28 година, а у својој жалби је набројало пропусте већине чланова првостепеног већа и предложило Жалбеном већу да преиначи одлуку и да га прогласи кривим и осуди.

Танјуг