Митрополит Јоаникије: Тзв. француско-њемачки споразум неприхватљив – Косово третира као независно

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је данас да је предлог тзв. француско-немачког споразума неприхватљив, ако је дефинисан као оквир за даље преговоре о статусу Косова и Метохије, а у њему се Косово третира као независна држава.

митрополит јоаникије
Митрополит црногорско приморски Јоаникије / Фото: Саво Прелевић, РСЕ

„Тај споразум од стране Србије није потписан. Међутим, ако је текст споразума дефинисан као оквир за даље преговоре, а у њему се Косово третира као независна држава, онда је он у потпуности неприхватљив“, рекао је митрополит у интервјуу Радио-Светигори поводом деветнаесте годишњице од мартовског погрома српског народа и светиња на Косову и Метохији.

Он подсећа да су тај споразум сачиниле земље које су тада биле гарант мира и сигурности за српски народ и његове светиње на КиМ.

„Седамнаестог марта 2004. године њемачки војници, припадници КФОР-а нијесу прстом мрднули док су шиптарски терористи пљачкали и палили светиње: девет цркава у Призрену, међу којима и Богородицу Љевишку, Богословију и резиденцију Епископа рашко-призренског. Ето каква нам је била њемачка заштита. Французи су исто тако допустили да шиптарски терористи опљачкају и запале манастир Девич и да разоре гроб Светог Јоаникија Девичког”, подсетио је митрополит црногорско-приморски.

По његовим речима, дволичност коју су тада показали Немци и Французи не сме се заборавити.

„Још је мања сигурност за наш народ и његове светиње на Косову и Метохији тзв. француско-њемачки споразум“, закључио је Митрополит Јоаникије, а преноси Митрополија.

Радио Светигора