АСАД ВРАТИО ФРАНЦУСКОЈ ЛЕГИЈУ ЧАСТИ: Није ми част да носим одликовање државе која је роб Америке

Сирија је Француској вратила престижно одликовање „Легију части“ које је сиријски председник Башар ал Асад добио 2001. године, наводећи да он не може да носи одликовање државе која је „роб САД“.

асад
Башар ел Асад/Фото: ЕПА

„Министарство спољних послова вратило је Француској орден Легије части којом је одликован председник Асад. За председника Асада није част да носи украс који припада робовској земљи и следбенику САД која подржава терористе“, саопштило је сиријско Министарство спољних послова, преноси ББЦ.

Тај потез уследио је три дана пошто је Француска објавила да ће покренути поступак за одузимање одликовања Асаду.

Орден је враћен путем амбасаде Румуније, која заступа француске интересе у Сирији.

Француска се прошлог викенда придружила САД и Великој Британији у бомбардовању Сирије, због наводног напада хемијским оружјем у Думи.

Башар ел Асад примио је орден легије части 2001. године од тадашњег француског председника Жак Ширака.

Подсетимо, пре три дана Француска је одлучила да одузме Легију части сиријском председнику Башару ел Асаду, објавио је АП.

Канцеларија француског председника саопштила је у понедељак да је започела дисциплинска процедура за одузимање овог највишег француског одликовања сиријском председнику.

Асада је највишим степеном ордена Легије части одликовао биши француски председник Жак Ширак на целеремонији у Јелисејској палати 2001. године.

асад
Асад и Ширак 2001. године

Одлука о одузимању француског одликовања донета је одмах пошто су Француска, САД и Велика Британија, 14. априла напале ракетама сиријске војне циљеве, као казну за наводне нападе хемијским оружјем сиријске војске у Думи раније овог месеца.

Макрон признао: Ја сам убедио Трампа да се не повлачи из Сирије; У мају идем код Путина

За разлику од Жака Ширака, актуелни француски председник Емануел Макрон нема нимало симпатија за Асада и Сирију. Он је недавно изјавио да је он убедио америчког председника Доналда Трампа да остави трупе у Сирији.

Он је у интервјуу за француску БФМ телевизију казао да је у телефонском разговору, пре напада коалиционих снага у суботу, убедио Трампа да не повлачи војску из Сирије, преноси Ројтерс.

„Убедили смо га да је неопходно да остане тамо. Имамо комплетан међународни легитимитет да делујемо у том оквиру. Три чланице Савета безбедности су интервенисале“, рекао је Макрон у телевизијском обраћању поводом годишњице од ступања на чело Француске.

– У мају идем у Русију – рекао је француски председник у интервјуу телевизији БФМТВ. Он је саопштио да Париз није објавио рат званичном Дамаску.

Хронограф/Танјуг/Бета