Весић најавио ПРОШИРЕЊЕ Јеврејског гробља: Београдски Јевреји су део наше историје

Весић, који је то гробље обишао са министром за рад запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем и амбасадорком Израела у Србији Алоном Фишер Кам, рекао је да је то гробље културно-историјски споменик и да је данас било речи о његовој реконструкцији.

проширење јеврејског гробља
Фото: Танјуг/Беоинфо

Одлуком града Београда Јеврејско гробље биће проширено, најавио је данас градски менаџер Горан Весић, истичући да то гробље показује колико је јеврејска заједница била важна у Београду и колико је допринела његовом развоју.

Весић, који је то гробље обишао са министром за рад запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем и амбасадорком Израела у Србији Алоном Фишер Кам, рекао је да је то гробље културно-историјски споменик и да је данас било речи о његовој реконструкцији.

– Разговарали смо о томе шта можемо да учинимо да се гробље реновира, јер оно је део историје Београда. Београдски Јевреји су део наше историје и сећањем на те људе памтимо своју историју – рекао је Весић.

проширење јеврејског гробља
Одлуком града Београда Јеврејско гробље ће бити проширено/Фото: Танјуг/Беоинфо

Са поносом је истакао да је Град Београд последњих неколико година урадио много на бољој сарадњи са јеврејском заједницом.

Он је навео да је Скупштина Града Београда 2014. године донела одлуку да се 10. мај прогласи Даном сећања на жртве Холокауста у Београду, а учињен је и велики напор да се са „мртве тачке“ покрене питање Старог сајмишта.

– Веома интензивно причамо са јеврејском заједницом како да она поново постане део живота Београда. Нажалост, после Другог светског рата, због Холокауста и исељаванаја у Израел, остало је мало Јевреја у односу на број становника у Београду – рекао је Весић.

проширење јеврејског гробља
Весић је гробље обишао с министром за рад запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем/Фото: Танјуг/Беоинфо

Градски менаџер је навео да јеврејска заједница није била пуно приметна у животу града, али да су се сада стекли услови да она поново заузме место које је увек имала у Београду, да буде „драгуљ Београда“ и да поново да свој допринос развоју наше земље.

Министар Ђорђевић је рекао да су гробља огледала наше прошлости.

– Ми свакако желимо да им посветимо велику пажњу, па тако и Јеврејском гробљу – рекао је он и додао да је данас било речи о томе да се то гробље преуреди.

– Надам се да ћемо врло брзо кренути са тим пројектом, јер мислим да ово гробље заслужује и има простора да буде далеко боље и функционалније – нагласио је Ђорђевић.

Када је реч о сарадњи са јеврејском заједницом, она је казао да ће та сарадња бити настављена.

проширење јеврејског гробља
Министар Ђорђевић је рекао да су гробља огледала наше прошлости/Фото: Танјуг/Беоинфо

Председник Јеврејске општине Београд Данило Медић је захвалио градској власти што је донела још једну у низу добрих одлука када је реч о ревитализацији јеврејске заједнице у Србији, а нарочито у Београду.

Ренесанса јеврејске заједнице у Србији: – Захваљујем градском менаџеру што са великом енергијом гура пројекте да би јеврејску заједницу вратио на место на којем је била раније. Надам се да ћемо и у будућности имати исто овако успешну сарадњу и са Градом и са Републиком Србијом – рекао је он и оценио да је „ово период када стварно долази до ренесансе јеврејске заједнице у Србији“.

Весић је пре неколико дана у Политици објавио да је прочитао монографију о предратном градоначелнику Београда Влади Илићу и своје утиске о њој, а овом приликом није пропустио да истакне како је и легендарни градоначелник нашег главног града Бранко Пешић гајио велико поштовање према јеврејској заједници. Да ли то значи да је градски менаџер Горан Весић најозбиљнији кандидат за место новог градоначелника Београда који ће бити изабран у року од 30 дана од одржавања констутутивне седнице Скупштине Београда, заказане за сутра, остаје да се види.

Танјуг/Телеграф/Хронограф