Отац са синовима из Вршца гаји цвеће и тврди да од овог бизниса зараде просечну плату за САТ И ПО РАДА ДНЕВНО (ФОТО)

Ипак, тројица мушкарца признају – иницијатор бизниса била је жена

цвеће
Фото: Телеграф

Три мушкарца, отац и два сина из породице Лепир из Вршца, пре седам година подигли су први пластеник на 180 квадратних метара и засадили цвеће – кале. Кажу да је то бизнис којим се могу бавити и почетници, и они који су негде запослени, јер за сат и по времена може да се заради минимум просечна плата.

Ипак, ова три мушкарца признају – иницијатор бизниса била је жена. Мирослав Лепир (36), инжењер и професор који предаје машинску групу предмета каже да је све почело када је његова супруга Драгана гледала тв емисију о узгоју кала. Пар је затим на интернету стекао прва знања.

цвеће
Мирко са калама од метар и по/Фото: Телеграф

Само једном купиш саднице!

– Хтели смо да обезбедимо додатну зараду уз мој посао. Такође, нисмо искусни пољопривредници и нисмо имали неки већи капитал за улагање. У помоћ су прискочили мој старији брат Данијел и наш отац Мирко. Искористили смо плац крај куће и подигли пластеник на 180 квадрата. Купили смо 1.200 луковица, обезбедили грејање и црево за воду и почели са уложених око 2.500 до 3.000 евра. Исплатило се за годину дана. Кренули смо даље – прича Мирослав.

цвеће

Фото: Телеграф

Он каже да је лепота са калама што се луковице једном купују! Оне се сваке године размножавају, па се од сваке добију још три или четири. Тако је породица после годину дана имала скоро 4.000 луковица. Подигли су нови пластеник, а за протеклих седам година укупно четири, на скоро 1.000 квадратних метара. Морали су да закупе и плац крај куће.

– Прве године смо снабдевали само цвећаре из Вршца, сада смо стигли до Београда и Новог Сада. Има места за све на тржишту – каже Мирослав Лепир.

цвеће
Мирослав и Мирко у пластенику/Фото: Телеграф

Не треба много ни знања ни муке?

Његов отац Мирко је можда најпосвећенији цвећу и има највише времена да о њему брине. Каже да бере примерке кала дугачке и по 1,7 метара, мада је већина око 1,2 до 1,3 метра. Он подвлачи да је код овог посла битно у старту набавити квалитетне саднице, ту се не сме штедети јер добра луковица значи добру робу и добру цену.

– А цветање траје од октобра до јуна, с тим што је зими слабије, али је тада цена виша. Највећи интензитет цветања је од марта до краја маја, али тада пада и цена цвета. Ипак, много је цветова, па се опет исплати. Лети је период мировања. Кале је лако неговати, не постоје посебни захтеви. Довољно је два пута у току године пођубрити и прихранити преко листова по потреби. Нису потребни пестициди и фунгициди, кале не оболевају – објашњава Мирко Лепир.

цвеће
Фото: Телеграф

Шанса за почетнике

Лепири су јединствени и по томе што скоро ниједан део бизниса не крију и врло су расположени почетницима да помогну да крену у овај посао.

– Доста младих од мене купује луковице, многи већ негде раде и биће цвећари уз неки стални посао и морам рећи да је 80 одсто мојих купаца успело у послу. Ко већ негде ради не може баш да развије озбиљан бизнис, али може да има један пластеник и од њега зараду бар просечну плату. Више пластеника, већа зарада. Сваком откријем све што знам – каже Мирослав.

А онда прецизира.

цвеће
Пластеник са калама/Фото: Телеграф

– У пластенику шест пута 30 метара, са 1.200 луковица, грејањем и наводњавањем, имате улагање од око 2.500 евра, највише 3.000. Вратите уложено за годину дана и онда зарађујете просечну плату месечно. Имате посла сат или сат и по дневно, и мало више од марта до краја јуна. Почетнике често плаши цена наводњавања, али потребно је само избушено црево које кошта осам динара по метру – више је него јасан Мирослав Лепир.

Три мушкарца из Вршца гаје цвет чије име значи – леп, према грчкој речи „καλα“. Она је традиционални симбол венчања, симбол поновног рађања и нових почетака.

Марија Раца, Телеграф

1 коментар

  1. „Отац са синовима из Вршца гаји цвеће и тврди да од овог бизниса зараде просечну плату за САТ И ПО РАДА ДНЕВНО“ – Сви заједно или појединачно по сат и по ?!! Изгледа се Холивуд преселио у Вршац….

Comments are closed.