Коме досад није било јасно: БРИТАНСКИ АМБАСАДОР ОТКРИО ДЕТАЉ КОЈИ СВЕ ГОВОРИ О ОДНОСУ МИРЕ И СЛОБЕ

Бивши амбасадор Велике Британије Ајвор Робертс написао је књигу „Разговори с Милошевићем“.

ајвор робертс
Амбасадор Ајвор Робертс је у једном интервјуу открио непознате детаље о односу Слободана Милошевића и Мирјане Марковић / Фото: Youtube printscreen

Бивши амбасадор Велике Британије у Србији, Ајвор Робертс, издао је књигу „Разговори с Милошевићем“ у којој је описао свој однос са некадашњим председником СРЈ Слободаном Милошевићем.

Књига је настала на основу педесетак сусрета британског дипломате са Слободаном Милошевићем, између 1994. и 1997, али садржи и анализу догађаја до 1999, попут Косовске кризе и конференције у Рамбујеу.

У једном интервјуу, Ајвор је причао о Милошевићу и открио непознате детаље о његовом односу са Миром Марковић.

Кога бисте означили као најважнију особу у Милошевићевом успону на власт?

– Миру Марковић, његову супругу, она је била кључна. Она га је охрабривала да се супротстави свом бившем заштитнику, Ивану Стамболићу.

Они су имали веома мистериозан однос, и веома близак однос. Кад бисте отишли у Милошевићеву канцеларију, она би била скоро потпуно празна, није било званичних докумената ту, или нечег сличног. Било је веома мало намештаја, веома велики сат (схватате да је време било битно), и ту је била Мирина фотографија која је све надгледала. Она је била веома битна њему, а била је сама пуна контрадикција. Она је била професорка на универзитету. Кад ју је Дејвид Овен упитао о национализму њеног мужа, она га је снажно негирала: „Да је он националиста, никад се не бих удала за њега„.

Постоји прича која много говори о њиховом односу. Њих двоје су отишли на бензинску пумпу. Под санкцијама, било је веома тешко добити гориво, али Мира је успела да убеди пумпаџију да им напуни резервоар. Слободан је приметио да њих двоје нешто ћаскају, и упитао је Миру да ли познаје човека. Она је рекла „он је био моја прва љубав“. „Значи“, рекао је он, „да си се удала за њега, сад би била жена пумпаџије“. „Не“, одговорила је она, „да сам се удала за њега, он би сада био председник Србије„.

Еспресо