Загребачки медији: ПРИНЦ ХАРИ ЈЕ ХРВАТ?!

Загребачки „Вечерњи лист“ тврди да је принц Хари потомак хрватско-мађарског државника и војсковође из 16. века Николе Шубића Зринског.

принц хари је хрват
Фото: Џеф Мичел/АП

Иако Хрватска никада није била део британске империје, краљевска породица има читав низ културних, гастрономских, туристичких, али и породичних веза са Хрватском, пише „Вечерњи“.

Једна од најпознатијих веза је то што се на британском двору деценијама точи вино „Траминац“ из Илочких подрума, које се пило и приликом крунисања краљице Елизабете Друге 1952. године, као и на јучерашњем краљевском венчању принца Харија и америчке глуице Меган.

Када су престолонаследник принц Чарлс и његова супруга Камила пре две године посетили Осијек и Ђаково, имали су прилику да пробају читав низ славонских деликатеса.

Тако је Чарлс, наводи лист, закључио да му је славонска шљивовица мало прејака, док је Камила уживала у ликеру од ораха.

Осим догађаја новијег датума, мање је познато да британска краљевска породица има и нешто хрватске крви у својим венама.

Према „Вечерњем“, сви чланови краљевске породице су потомци Николе Шубића Зринског, што је пре неколико година утврдио и хрватски историчар Горан Младинео.

Он је установио да је краљица Марија (енгл. Mary of Teck), супруга краља Џорџа Петог и бака садашње британске краљице, потомак низа мађарских племићких породица.

Трагом историјске чињенице да су се хрватске племићке породице родбински скоро искључиво повезивале са Мађарима, Младинео је, на сопствено изненађење, прилично брзо и лако установио да данашња британска краљевска породица међу директним прецима заиста има хрватског племића Николу Шубића Зринског, пише лист.

принц хари је хрват
Никола Шубић Зрински/Фото: Wikipedia

„То значи да преко њега вуку и порекло од читавог низа важних хрватских историјских личности из породица Зрински и Франкопан, као и средњовековних Шубића“, рекао је Младинео у ранијој изјави за „Вечерњи лист“.

Према његовим истраживањима, краљицу Елизабету Другу и Николу Шубића Зринског спаја 13 генерација углавном мађарских племићких породица.

Његова ћерка Ана удала се за мађарског племића Ференца Турза, чији се син 1866. године оженио сестричином краљице Викторије.

Њихова ћерка Мери постала је супруга краља Џорџа Петог, који је Великом Британијом владао од 1910. до 1936. године.

Мери и Џорџ су родитељи краља Џорџа Шестог, оца садашње британске краљице Елизабете, пише „Вечерњи“.

Танјуг