Саопштење за јавност – Срби НИСУ СЛОБОДНИ у наметнутим институцијама БиХ

Сваки политичкоправни субјект, па и Република Српска, има легитимно право да све што је наметнуто, стави ван снаге, и врати све оно што је притиском и силом одузето. Један од легитимних начина успостављања претходног стања (враћање на Дејтонски споразум) јесте и кроз процес усвајања новог Устава Републике Српске. Уколико се не наиђе на разумевање за такав процес у политичком Сарајеву, то ће значити да су они који воде политичко Сарајево за мирно раздруживање Српске и Бошњачко-Хрватске Федерације, јер Срби ни на који начин неће да живе у наметнутој неслободи. 

срби нису слободни
Бивши Високи представник Педи Ешдаун у интервјуу Гласу Америке каже да је својевремено и међународна заједница извршила притисак како би дошло до формирања јединствене војске, јединствене царинске контроле, обавештајне службе, службе за индиректно опорезивање, али и да су му у том процесу помогли Драган Чавић, Аднан Терзић и донекле Младен Иванић.

Нико не сумња да није било притисака, наметања, па и неке врсте непристојне трговине како би се многа овлашћења која је Република Српска добила Дејтонским споразумом, пренела на ниво БиХ. Због те чињенице Срби нису слободни и не могу да самостално одлучују о свом економском, политичком и сваком другом напретку. Зато би, пре свега, прозвани Драган Чавић и Младен Иванић требали да покрену иницијативу за враћање Републици Српској насилно одузетих овлашћења.

Сваки политичкоправни субјект, па и Република Српска, има легитимно право да све што је наметнуто, стави ван снаге, и врати све оно што је притиском и силом одузето. Један од легитимних начина успостављања претходног стања (враћање на Дејтонски споразум) јесте и кроз процес усвајања новог Устава Републике Српске. Уколико се не наиђе на разумевање за такав процес у политичком Сарајеву, то ће значити да су они који воде политичко Сарајево за мирно раздруживање Српске и Бошњачко-Хрватске Федерације, јер Срби ни на који начин неће да живе у неслободи наметнутој од високих представника, а понајвише Педија Ешдауна.

Бања Лука, 21.05.2018.
Председник СНП „Избор је наш“  Дане Чанковић