Свештеник Дарко Ђого: Црквено – милитантно саопштење Цариграда ПОЗИВА НА НАСИЉЕ

Ако смо се све до вечерас налазили на рубу међуправославне схизме и били сведоци прогреса никад очекиваног и виђеног (нажалост, по злу), вечерашње саопштење Васељенске Патријаршије доводи нас у прве дане нечега што већ није криза него право ратно стање. Без бирања речи: лудило. Човеку који је, макар као дете, сведочио о почетку правог рата, неминовно навиру асоцијације на лето 1992. у Сарајеву. Гледаш и слушаш – оно што су у неверици родитељи јуче наводили као врхунац немогућег безумља сутра постаје стварност. Стварност се у безумљу помера дан за даном…

на рубу међуправославне схизме
Јединство УПЦ КП и ЦПЦ. Да ли је Цариград сада у јединству и са М. Дедеићем?

Ево превода тог документа:

„Под председавањем Његове Божанске Свесветости Патријарха Васељенског, Свештени синод сабрао се на редовно своје заседање које је одржано од 9. до 11. октобра 2018. како би испитао и истражио теме које су предложене.

Свештени синод се посебно и подуго позабавио црквеном тематиком у Украјини у присуству Његовог Преосвештенства Архиепископа Данила памфилијског и Његовог Преосвештенства Епископа Илариона едмонтонског, патријаршијских егзараха у Украјини, те је после детаљног расправљања одлучио:

1. Да обнови већ донесену одлуку да Васељенска Патријаршија настави са додељивањем аутокефалије Украјинској Цркви.

2. Да одмах у Кијеву васпостави ставропигион Васељенске Патријаршије као један од многих ставропигиона у Украјини који су тамо одувек постојали.

3. Да, у складу са канонским овлашћењима Константинопољске Патријаршије да прихвата молбе јерараха и других клирика из аутокефалних Цркава, [Цариградска Патријаршија] прихвати односне (такве) молбе Филарета Денисенка [поглавара УПЦ КП] и Макарија Малетича [„поглавара“ УАПЦ – Д. Ђ.] и оних који су са њима [= верника ових расколничких заједница – Д. Ђ.] јер су се у расколу нашли не због догматских разлога, те да их васпостави у њиховом архијерејском или јерејском чину, а њихове верне /поврати/ у црквену заједницу.

4. Да повуче пуноважност Синодског Писма из 1686, које је издато у тадашњим околностима, које је давало, по икономији, право Патријарху Московском да хиротонише кијевског митрополита којег би изабрао црквенонародни сабор његове [= кијевске] епархије који би „најпре“ [„в первих“] помињао име Васељенског Патријарха као показатељ канонскe зависности.

5. Да позове све укључене стране да избегавају заузимање храмова, манастира и друге имовине, као и било који други чин насиља или одмазде, ради очувања мира и љубави Христове.

Дато у васељенској Патријаршији 11.10.2018.

Из Секретеријата Светог и свештеног Синода“

***

Оно што посебно пада у очи јесу два „детаља“: признавање и „реституција“ вођа две расколничке заједнице, тзв. „Кијевског Патријархата“ и „Аутокефалиста“, у њиховим јерархијским чиновима (и признавање чина свештенству поменутих расколничких заједница), као и „повлачење Синодског Писма из 1686.“ којим је право хиротоније кијевских митрополита било уступљено Московској Патријаршији.

Први „детаљ“ представља изненађење чак и за најбоље познаваоце методологије остваривања плана украјинске аутокефалије и представља чин којим је одбачена свака могућност да се међуправославни спор између Москве и Цариграда реши било чим осим брзим прекидом сваког општења између две патријаршије. Наиме, Филарет Денисенко није само рашчињен него и анатемисан од стране Руске Православне Цркве, па је овакво „враћање чина“ Филарету заправо јасно саопштавање Московској Патријаршији да Цариград и Москва очигледно нису више део истог Тела Христовог, с обзиром да је немогуће бити и рашчињени и анатамисани расколник и канонски епископ у истој Цркви.

Успут, имајући у виду да се поменути Денисенко и сви његови верници годинама налазе у „општењу“ са НВО „Црногорска православна црква“, право питање јесте да ли би свако саслуживање једног клирика СПЦ са Цариградом значило и „саслуживање“ са поменутом НВО. Индикативно је да се као „аргумент“ за овакав чин даје непостојање догматских разлика између расколника и канонске Цркве.

Доследном применом овог псеудо-критеријума аутокефалију је могуће (или чак потребно) дати свакој расколничкој скупини која је затражи: по први пут у историји Цркве сам чин и стварност раскола нису посматрани као напад на етос, а самим тим и биће Цркве. Овакву одлуку нико заправо није могао очекивати, мислим, чак ни највећи поборници украјинске аутокефалије. Ако уопште постоји нешто добро у том чину, онда је чињеница да је сада свима очигледно да у ствари ни до какве „нове“ и „јединствене“ Украјинске Православне Цркве неће доћи, него само до легализације и консолидације раскола. Зашто би то било пожељно за украјинске десничаре, свима је јасно. Зашто је Васељенска Патријаршија изгубила компас толико да је одлучила да „врати чин“ тако опскурној личности као што је Денисенко – питање је на које ће поборници досадашњих активности Патр. Вартоломеја морати да дају одговор најпре себи.

Став 4. представља очекивани корак који потпуно одговара изјавама, поступцима и документима које је Цариград у најновије време издавао. У квази-историјском наративу кога се Цариград сетио посебно у најскорије време, давање права Московској Патријаршији да хиротонише кијевске митрополите било је „привремено“, „изнуђено“, те га је данас, ето, могуће повући. О овом питању би се могло разговарати на неком од часова из историје помесних православних цркава, али остаје питање зашто је исти тај Цариград до ког месеца уназад признавао само Митрополита Онуфрија и канонску УПЦ а сада се (одједном?) сетио да опозове Писмо из 1686. и поново, бар у својим очима, присвоји Кијевску Митрополију (која, узгред, није обухватала простор данашње Украјине).

Посебно се бесмисленим и лицемерним чини позив на ненасиље. Он је упућен зато што и егзарси који су у Украјини били и сви који било шта знају о Украјини одлично знају да ће до насиља доћи, да се актом легализације раскола уједно легализује досадашња историја насиља од стране расколника, њиховог заузимања храмова, али и да се практично позива на ново насиље и заузимање. Сада ће, изгледа, УПЦ КП моћи да рачуна да ће се насиље моћи вршити у оквиру „канонског“ православља. Легализовати раскол настао на насиљу и позивати на ненасиље – дефиниција је лицемерја и безочности.

на рубу међуправославне схизме
Чланови УПЦ КП насилно упадају и заузимају храм УПЦ МП у месту Птича

У ком правцу ће будућност православља ићи после данас, после оваквог, без претеривања можемо рећи, безочног и црквено-милитантног саопштења Цариграда, можемо претпоставити само у кључу пролећа 1992. у Сарајеву. До сада су се поједине помесне Цркве изјасниле у подршци канонској, нашој Цркви – Украјинској Православној Цркви и Митрополиту Онуфрију. Неодлучност, „дипломатичност“, „мудрост“ многих може да кошта православље много више него што смо у стању да претпоставимо.

Што се потписника ових редова тиче: зебња са којом се брат свештеник у једној парохијској цркви Кијева сваки дан суочава са претњама Десног сектора и УПЦ КП да ће после „Томоса“ морати да напусти своју цркву или се прикључи расколницима довољан ми је знак на чијој је страни правда. Христос је тамо где је и до сада био. Њега је немогуће заузети заузимањем храма, немогуће присвојити саопштењима било које патријаршије.

Теологија.нет

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.