ИЗНАД КРАЉЕВА ПОДИЖУ СИМБОЛ ХРИШЋАНСТВА: Крст ће видети пола Србије

Крст изнад Краљева висок 33,5 метра подижу мештани на планини Столови. Постављање знамења, тешког 40 тона, финансира се искључиво добровољним прилозима.

крст изнад краљева
Прошлог викенда освештан је темељ крста/Фото: Г. Шљивић

Планински масив Столови, који се са јужне стране издиже повише Краљева, манастира Жиче, Матарушке бање, Ибарске клисуре и средњовековног града Маглича, осим по столетним шумама, пропланцима, мирисним нарцисима и крду полудивљих коња, ускоро ће бити препознатљив и по несвакидашњој атракцији – православном крсту високом чак 33,5 метра и тешком 40 тона. Овај крст, као симбол Христових година и самог хришћанства биће постављен на Усовици, највишем врху ове планине, на надморској висини од 1.375 метара.

– Надам се да ћемо успети да крст поставимо до наредне године као својеврстан прилог садашње генерације Краљевчана осмовековном јубилеју аутокефалности Српске православне цркве. Постављање крста се финансира искључиво од добровољних прилога појединаца, институција и приватних фирми. Од тога и зависи да ли ћемо успети у нашој намери – каже протојереј Љубинко Костић.

Упркос веома неприступачном терену, за протеклих годину дана изграђен је темељ са постаментом, освештан минулог викенда уз православни обред и у присуству епископа жичког Јустина, свештеника Епархије жичке, представника локалне самоуправе, овдашњих институција и многобројних гостију.

На иницијативу краљевачког ПСД „Гвоздац“, ово православно знамење поставља се и у част војника српске војске који су погинули на Столовима приликом повлачења у Првом светском рату.

крст изнад краљева
Фото: Г. Шљивић

– Врх Усовица плански је изабран како би се крст видео и са околних планина Јастрепца, Копаоника и Рудника. Он ће подсећати наредне генерације да су у околини Краљева настале и српске светиње, средњовековни манастири Жича и Студеница – истиче Мирослав Станић, председник ПСД „Гвоздац“.

У изградњу темеља са постаментом уграђено је вишо од 135 кубика бетона и око 6.500 килограма арматуре. Идеја иницијатора је да крст буде осветљен, као и да се струјом снабдева из соларних ћелија или мини ветрењаче.

Рачун за прилоге

Сви заинтересовани приложници, новац за подизање крста на Столовима могу да уплате на наменски рачун: 265-3210310000310-15, отворен у Рајфајзен банци.

Г. Ћировић, Новости