НЕПОЗНАТИ НЕМАЧКИ БИЗНИСМЕН ДОБИЈА УЛИЦУ У СРБИЈИ – Градоначелник: То је уобичајено у пословном свету

Од улица Светог Саве, Његоша и Карађорђа до улице извесног Петера Келена, Немца, власника будуће фабрике у Чачку. Одлука да једна улица у Чачку добије име непознатог странца, бизнисмена, који долази због профита, притом, неузимајући у обзир да „инвеститор“ добија бесплатно земљиште и да је преплаћен од новца грађана, у најмању руку изазива презир. Али је много горе од тога.

улица у чачку

Одлука Комисије за одређивање назива улица у Чачку да једна од првих приступних саобраћајница у новој индустријској зони у Прељини понесе име власника немачке компаније „Форверк“, који ће градити фабрику, узбуркала је јавност у том граду. Док градске власти истичу да је реч о почасти која ће бити симбол „нове реиндустријализације Чачка“, опозиција негодује.

Улица од 763 метра је приступна саобраћајница на локацији некадашњег хиподрома на којој би, према најавама, требало да до новембра буде отворен први погон немачке компаније.

Мишљења да улица добије име Петера Келена, власника будуће фабрике су подељена. Док једни тврде да је реч о политичким интересима, други сматрају да је најављена инвестиција од око 50 милиона евра и запошљавање најмање 1.000 људи довољно аргумената за такву одлуку.

Предлог је стигао од градоначелника и градске управе за локални економски развој. Пет од седам чланова комисије гласало је за, а један члан, револтиран, поднео је оставку.

улица у чачку
Фото: http://ozonpress.net

„Нисам желео да учествујем у једној политичкој фарси која је била унапред припремљена без мог знања и што су прекршени сви критеријуми које је комисија на претходној седници усвојила. Сматрам да се овим понижавају и грађани Чачка и културно-историјски идентитет града Чачка“, каже историчар Горан Давидовић, члан Комисије за одређивање назива улица.

Председник Нове Србије Велимир Илић наводи да Келена нико не зна, да га нико уживо није видео.

„Само је дао неко писмо о намерама а ми смо му одмах дали бесплатно локацију, бесплатну инфраструктуру која кошта милионе евра. Дајемо 10.000 евра по запосленом раднику. Све му дајемо, још му дајемо и улицу бланко“, каже Илић.

За председника Групе грађана „За напреднији Чачак“ Александра Радојевића то је мали знак пажње од стране градоначелника.

„То је, наравно, уобичајена ствар у свету пословних људи, а он долази управо из тог пословног света. Ми јесмо политичка опозиција владајућој странци, али нисмо опозиција свом народу и напретку нашег града и нашег окружења“, сматра Радојевић.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић напомиње да ће „без дилеме“ његов предлог бити да, не само Келен већ сваки инвеститор који буде запослио хиљаду и више Чачанки и Чачана, добије бар сервисну, односно саобраћајницу у Чачку.

Како каже, то је најмање што можемо да учинимо за велике инвеститоре.

О овој одлуци ће се још полемисати. У историји Чачка само две особе су за живота добиле улице. Др Јарослав Кужет, Чех по рођењу, и војвода Степа Степановић.

После Комисије, ресорно министарство даје или не даје сагласност на предлог, а потом Скупштина града Чачка. Очекује се да ће читава процедура трајати бар још два месеца.

Да ли је то оно чувено „мењање свести“ српском народу коју је најавио српски председник, Александар Вучић, што је, истина, у међувремену избацио из свог речника. Наравно, председник не говори више о “мењању свести” искључиво због негодовања јавности, али, било би наивно помислити да је од тога одустао. Посебно ако се зна да је то налог Вучићеве немачке канцеларке Меркел. Да ли је онда чињеница да баш немачки инвеститор добија своју улицу коинциденција?

РТС