СРБИН КОМЕ СЕ СВЕТ КЛАЊА Светски признати доктор женама без материце помаже да ПОСТАНУ МАЈКЕ

Сада већ претпрошле, 2017. године, када је жена из Србије донирала материцу сестри близнакињи у центар збивања је доспео и доктор херој који је несвакидашњу операцију обавио, наравно успешно. Реч је о доктору Милану Миленковићу који је у петак одликован Сретењским орденом.

милан миленковић
Фото: Приватна архива

Доктор Миленковић чини се да има најлепши посао на свету. Он је шеф одсека за канцер и фертилитет на Клиници за гинекологију у Гетеборгу, где женама које остану без материце и јајника помаже да постану мајке. Тако је и једна од сестара близнакиња из Србије захваљујући својој сестри постала мајка после извршене сложене операције у Тиршовој.

Ту сложену операцију која је трајала 16 сати обавио је међународни тим од 25 врхунских хирурга из Шведске, САД, Израела и Србије. Операцију су предводили проф. др Матс Бранструм из Универзитетске болнице у Гетеборгу и др Стефан Тулијус, професор са Харварда, шеф трансплантационе хирургије. Тим су чинили и стручњаци из Гетеборга – др Пернила Дом Келер, др Никлас Кванструм и лекари из САД, Израела и Србије. У тиму из Шведске био је и др Милан Миленковић из Универзитетске болнице, који је данас одликован.

Љубав према послу и истраживању пресудила је да овај заљубљеник у медицину оде из Србије 2001. године, после завршене специјализације из гинекологије у Градској болници на Звездари.

Прво је радио у Норвешкој, а онда је 2006. године почео докторске студије на Универзитету у Гетеборгу, где и сада ради. Живот у Шведској описује у три речи – прилагођен обичном човеку.

– Нема редова, не морате да чекате за пасош или личну карту, администрација се труди да помогне људима. Доста се улаже у образовање и науку – рекао је он у ранијем разговору за Блиц.

милан миленковић
Фото: Приватна архива

О повратку у Србију тренутно не размишља.

– Али долазим често. Ту су ми родитељи, пријатељи које знам 30 година. Мој најстарији син Никола ради у Србији после завршеног факултета у Америци. Поред њега, имам још двоје деце, Филипа и Александра, и супругу Мирјану – додао је тада.

Као и сваком заљубљенику у посао, сан му је да унапређује медицину и да помогне свим женама које су због болести или природних недостатака унапред отписане као мајке.

– Имамо и друге пројекте, на пример како помоћи женама које су пре времена изгубиле функцију јајника. Код жена које имају партнера може се урадити вантелесна оплодња и замрзавање оплођених јајних ћелија, односно ембриона који се могу вратити у материцу после излечења од карцинома. Код жена без партнера могу се замрзнути јајне ћелије које се касније могу оплодити у лабораторији и вратити у материцу – пун ентузијазма објаснио је тада Миленковић.

Трансплантација по којој је постао познат широј јавности је пресађивање материце жене њеној сестри близнакињи и обављена је у марту 2017. године. Пацијенткиња се породила у Болоњи и назвала је сина Лазар.

– Беба има шест месеци, ја сам је видео пре неколико дана, беба је добро, лепо се развија. Пар има још десетак ембриона који су замрзнути у Стокхолму – рекао је овај храбри лекар који ради и на Универзитету у Стокхолму, члан шведско-српског тима за пресађивање материце.

Блиц