Архимандрит Стефан – Омиљени духовник Свете горе фрушкогорске (ВИДЕО)

Емисија „Док анђели спавају“ прати живот оца Стефана Вучковића – од шпедитера до архимандрита.

архимандрит стефан

Проблем данашњег човека је што се, уз техничка достигнућа, удаљио од Бога, што би исто било као када би се река удаљила од свог извора. Она би сама по себи ишчезла. Људима је данас више него икада потребна лепа реч, подршка, разговор, рекао је у емисији „Док анђели спавају“, отац Стефан Вучковић, архимандрит манастира Велика Ремета.

У емисији коју уређује и води Марина Рајевић Савић, отац Стефан говори о свом животу, шта га је навело да се замонаши у 40. години, искуствима у шпедитерском послу који је обављао пре него што се замонашио, али и у рату у БиХ, у коме је учествовао.

Стефан (Станко) Вучковић рођен је на Вучјој Глави код Мркоњић Града, бивши камионџија „Траншпеда“, који је на четири точка прошао целу Европу, Русију, Азербејџан, ратник и рањеник у последњем рату на просторима Босанске крајине. Желео је да се замонаши, јер му је цивилни живот био празан, постао је монах са 40 година, који је као искушеник ушао у манастир Велику Ремету и постао њен игуман.

После тешког рањавања у Јајцу, октобра 1992. године, када су га ратни другови однели у мртвачницу и отписали из живих, „васкрснуо“ је и одлучио да обуче монашку одежду.

Човек без Бога као река без извора: Проблем данашњег човека је тај што се данашњи човек уз техничка достигнућа удаљио од Бога, што би исто било као кад би се река удаљила од свог извора − она би сама по себи ишчезнула. Обичaн човек је сличан тој реци, и осетио је жеђ за извором живота. Сада му преостаје да се врати свом извору живота и да се радује што није ишчезнуо као и та река, и да се радује што је створен по подобију Божјем, што егзистира на планети као биће Божје, сад већ сједињен са извором живота.

архимандрит стефан
Игуман Стефан (Вучковић) / Фото: Wikipedia

Архимандрит Стефан (Вучковић), игуман – настојатељ манастира Велика Ремета на јужним падинама Фрушке горе – „Манастир је највише од користи кад у њега долазе људи који ће се пријатно осећати, да ту нађу мир, благодат, љубав према вери. Све што смо радили, обновили, саградили је на добробит народу“ – казује игуман.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.