Овако је са главне железничке станице ноћас ИСПРАЋЕН ПОСЛЕДЊИ ВОЗ ЗА БАР (ВИДЕО)

Са Главне железничке станице у Београду испраћен последњи воз за Бар, али нико није ни могао да слути колико ће то емотивно бити… Машиновођа сиреном још једном поздравио путнике, а онда се зачула песма „А сад адио!“. 

испраћен последњи воз
Фото: Н1

Железнички саобраћај у Главној железничкој станици Београд од 1. јула биће потпуно обустављен, као и на прузи Београд Главна станица-Панчево, саопштила је компанија „Инфраструктура железнице Србије“. Последњи воз за Бар са Главне железничке испраћен је уз „А сад адио“.

Како се наводи, то значи да се од 1. јула укида железничко службено место Београд Главна станица и у потпуности обуставља железнички саобраћај на подручју Савског амфитеатра.

Да ће од 1. јула у потпуности бити обустављен железнички саобраћај са Главне железничке станице у Београду одавно је познато, али нико није ни могао да слути колико ће емотивно бити испраћен последњи воз за Бар.

Путници су се полако укрцавали у вагоне спремни за полазак у 21.10 часова, њихови најближи су им махали за растанак, а онда су се станицом проломили први тактови чувене песме „А сад адио“.

Свако ко је барем једном путовао овим возом у Црну Гору на море или пратио своју породицу, није могао да остане равнодушан на овај снимак. Готово филмску сцену употпунио је и сам машиновођа поздравивши путнике, али и своју станицу, гласном сиреном.

испраћен последњи воз
Фото: Youtube printscreen

Од данас ће сви ауто-возови за Бар кретати са железничке станице у Топчидеру.

Главна железничка станица Београд изграђена између 1882. и 1885. по плановима архитекте Драгутина Милутиновића, има статус споменика културе од великог значаја. Повезана је непосредно са изградњом прве српске железничке пруге Београд–Ниш, довршене 1884. године. Зграда је изграђена по узору на железничке станице великих европских земаља и стоји као монументално здање. Место где је станица изграђена звало се Циганска бара и касније Бара Венеција.

испраћен последњи воз
Фото: Немања Панчић

Први воз са ове станице кренуо је ка Земуну уз дворске почасти, 20. августа (1. септембра) 1884. године у 15 часова. Први путници били су краљ Милан, краљица Наталија и престолонаследник Александар Обреновић, на путу ка Бечу.

Свечаном отварању станице присуствовало је више од 200 иностраних званица и више хиљада грађана.

Курир/Н1/Хронограф