Јасна Кривокапић: Протести у Србији су незапажени у западним медијима

Прошле седмице одржани су масовни протести у Београду. Током овог скупа, демонстранти су покушали да нападну зграду РТС-а. Ово је приказ реакција на тај догађај у европским и америчким медијима.

масовни протести у београду
Фото: Танјуг

Протести опозиције у Србији нису се смањили последњих неколико месеци. Почели су 8. децембра прошле године и од тада су стекли велики број присталица, што је покрет „1 од 5 милиона“ претворило у веома значајну силу. 14. марта број демонстраната на Тргу Републике био је толико велики да је полиција морала користити сузавац да их растера. Обе стране су почеле да окривљују једна другу да су недемократске. Алекандер Вучић је изјавио да је легално изабран на своју функцију. Представници „Савеза за Србију“ наставили су да инсистирају на недемократској природи прошлих избора и снажно апелују на земље Европе и САД.

Али за потпуност информације требало би знати шта Американци и Европљани мисле о овим протестима, чије демократске идеале тако снажно брани опозициона Србија.

И овде можете видети упечатљиву разлику у односу на сличне догађаје у Венецуели. Сукоб између Мадура и његових противника био је покривен најсјајнијим бојама и највећим чланцима, док о Србији често није написано више од 5 параграфа. Већина америчких медија није приметила догађаје у Београду. Али у чланку Фокс Њуз-а (Fox News) постоји врло мали број информација које једва допуштају да се схвати суштина онога што се догађа. Овај чланак информише, да је после вишемесечних мирних протеста против популистичког лидера Александра Вучића, опозиција покушала да нападне зграду националне ТВ станице. Као одговор, „Аљенде“ их је назвао „фашистима, лоповима и хулиганима“. Управо исту информацију, али са другачијом формулацијом, објавио је Ројтерс (Reuters). Такво информативно извештавање омогућава да сигурно каже да Вашингтон није уопште заинтересован за оно што се дешава у Београду.

Нешто потпуније извештавање примећено је у европским медијима у којима је више пажње посвећено догађајима. Ако је Евроњуз (Euronews) само пренео чланак агенције Ројтерс (Reuters), онда је БиБиСи објавио велики материјал о историји протеста. Догађаји од 17. до 18. марта, разлог почетка протеста и, у ствари, ко је лидер опозиције – били су једноставно и јасно објашњени у популарном енглеском језику.

Важно је напоменути да су Британци поставили вођу покрета „Двери“ Бошка Обрадовића на место опозиционог лидера.

Много пажње је посвећено проблему у још једном британском гласилу – Гардиану (The Gurdian). Укупно су објављена два чланка о догађајима, односно о нападу на зграду РТС-а и говору председника Вучића. Сваки од чланака био је пун референци на сличне догађаје из 2000. године и свргавање Милошевића. Поред тога, покушали се повући паралелу између митинга у Београду и Подгорици, где су демонстранти захтевали оставку председника Мила Ђукановића.

криза владе
Јасна Кривокапић

Остали европски медији били су много мање информативни. Чланак из Ајриш Тајмс -а (Irish Times) потпуно је поновио садржај њихових британских колега. Њу Јуроп (New Europe) је укратко описала догађаје који су се десили током ових дана. DW такође ни на који начин није скренуо пажњу на ово питање.

Све горе наведено сугерише да ни ЕУ ни Сједињене Државе не обраћају пажњу на догађаје који се одвијају у Србији. Интереси Брисела и Вашингтона практично немају никакве везе са суштином конфронтације, што им омогућава да чекају.

Свака сила која ће водити Србију мораће да се суочи са питањима Косова и придруживања ЕУ, на овај или онај начин. Западу је свеједно ко води земљу – Вучић или опозиција. Наравно, њихове симпатије су, вероватније, на страни демонстраната, али када је у питању стварна политика, симпатије постају ирелевантне.

1 коментар

  1. Članak je navijački na srtrani opozicije. U okolnim zemljama je konstantno izveštavano i brojevi demonstranata redovno uvećavani za nekoliko puta. N1 tv je navijački na strani opozicije. Na kraju krajeva, ovo je i organizovano od strane zapada a glavni operativac je Srđa Popović, bivši vođa OTPORA , a sada operativac CIA-e. Nadam se da će se protesti raspasti iz jednog jedinog razloga- što iza njih stoji Zapad.

Comments are closed.