СВЕ СЛУЖБЕ НА ТЕРЕНУ Снажан ЗЕМЉОТРЕС У ГРЧКОЈ! Осетио се и у Италији

Два снажна земљотреса су погодила Грчку. Још нема података о повређенима и штети.

земљотрес у грчкој
Земљотрес, Грчка/Фото: Printscreen

Два јака земљотреса су погодила Грчку, један је регистрован у мору, а други на 34 километра удаљености од Солуна. Грчке власти су саопштиле да је јужни део земље погодио земљотрес магнитуде 5,4 али да нема извештаја о повређенима или материјалној штети.

Снажан земљотрес, јачине 5.5 степени по Рихтеру, потресао је јутрос јужну обалу Грчке.

Епицентар земљотреса био је у мору на дубини од 10 километара, у близини Пилоса и Метоне, која је позната по многобројним туристичким атракцијама.

Потрес се осетио на читавом Пелопонезу, али и у појединим деловима Италије.

„Земљотрес је доста дуго трајао и веома смо забринути. За сада немамо податке о повређенима и штети“, рекао је Димитрис Кафантарис, градоначелник Пилоса.

Све службе су на теренут и није издато упозорење на цунами.

Кафантарис је рекао да је земљотрес изазвао благу панику код грађана, јер је у питању подручје које често погађају земљотреси, те су људи навикли.

Епицентар тог потреса је 70 километара југозападно од града Каламата, на Пелопонезу, на дубини од 30 километара. Други потрес је снаге 4,3 степена, на 34 километара североисточно од Солуна, на дубини од око пет километара.

Грчки медији су пренели да су се осетила још два потреса, снаге 3,7 и 2,7 степени Рихтерове скале.

Потрес је забележен на дубини од 30 километара у близини села Метони на југу Грчке, познатом по туристичким атракцијама и средњевековним замковима.

Грчка се налази на једном од земљотресима најподложнијих подручја у свету, и свакодневно бележи бројне потресе. Већина се не осети, а они који узрокују већу штету или жртве су ретки. У земљотресу магнитуде 5,9 је 1999. године на ободима Атине погинуло 143 људи.