Дане Чанковић: Бошњаци нису криви за злочин против мира у БиХ – КРИВА ЈЕ АМЕРИКА

Убеђен сам да ће односи Срба и Бошњака, Муслимана или како год хоће да се зову, у будућности бити више него пријатељски. Упућени су једни на друге, говоре истим језиком, сличног су менталитета, разумеју се. Кад су чинили једни другима злочин, чинили су то тешка срца.

дане чанковић
Дане Чанковић/Фото: Youtube printscreen

Скоро да је први пут, да Срби чине злочин, и то се дешавало у последњем рату, у којем је било највише неверујућих Срба у односу на све прошле ратове.

Али, да би дошло до њиховог пријатељског односа и историјског договора неопходно је да заједно одбаце сваки страни утицај, поготово негативан. Да се суоче и изнесу истину пред себе о свим суштинским питањима у вези с њиховим односом из ближе и даље прошлости. У том процесу неопходна су осећања кајања и праштања и једних и других. После тога њихова будућност ће бити сигурна и мирна.

Здрав разум налаже, да оне активности које се дешавају у мирнодопско време, а које подстичу, провоцирају и директно изазивају рат, да се квалификују као злочин против мира. И у моралном смислу то је најтежи злочин, јер из њега произилазе сви други.

У Лисабону, 18. марта 1992. године, била је процена да Др Радован Караџић неће потписати Кутиљеров план (Лисабонски споразум), и Алији Изетбеговићу је сугерисано да га потпише, како би кривица за неуспех, била на српској страни. Тога дана споразум за мир потписали су Мате Бобан, Алија Изетбеговић а затим и Радован Караџић. Била је то изузетно мудра одлука будућег председника Републике Српске, јер су режисери рата очекивали да ће Др Радован Караџић одбити такав споразум који није био довољно добар по српске интересе. На време је видео замку. Када се вратио у Сарајево, Алија Изетбеговић добио је госта у лику америчког амбасадора Ворена Цимермана, који га је приволео, да не кажем натерао, да повуче свој потпис са Лисабонског споразума, споразума мира.

Уколико је амбасадор Цимерман или његов претпостављени то урадио са предумишљајем знајући да ће доћи до рата у БиХ, онда се та активност може сматрати злочином против мира.

За Бошњаке од велике важности би било, да неко од њих изађе у јавност, каже, и буде записано, да су због наведене активности, амбасадор Цимерман, односно САД, у БиХ починили злочин против мира.

Због поноса којег има према свом оцу, могуће је, да ће то урадити Бакир Изетбеговић.

Такође, и скорашња изјава имама сарајевске џамије (можда инспирисана споља) да је Српска геноцидна творевина а Срби фашисти и кољачи, уколико је нико од бошњачких политичара не осуди, могла би уз даље активности у том правцу да угрози мир.

И на крају сваки текст завршавам: Победимо кризу радом, радујмо се и радимо.

*Председник Србског народног покрета – Избор је наш

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.