ТРЕЋА ЖРТВА ДРОГЕ ЗА СЕДАМ ДАНА Ученица (16) преминула од прекомерне дозе у стану друга свог старијег брата

Шеснаестогодишња ученица Политехничке школе у Крагујевцу Марија М. је трећа жртва дроге у Србији за само неколико дана. Тинејџерка, родом из Петровца код Крагујевца, са старијим братом била је код друга у насељу Шумарице, када је у тело унела смтоносну дозу дроге. Она је званично трећа жртва дроге тинејџерског доба, након што су у Београду преминули Јован Пауновић (17) и Н. С. (18) у Бачкој Паланци.

трећа жртва дроге
Фото: Facebook

Према првим резултатима истраге, који још увек нису потврђени јер се чекају резултати обдукције, сумња се да је девојчица преминула од превелике дозе неке од наркотичких супстанци. Шта је она током претпрошле ноћи конзумирала, и какве су околности довеле до проналажења њеног беживотног тела у стану код другара њеног брата, за сада се не зна.

Полиција сумња да је у питању предозирање неком од синтетичких дрога, које су све популарније међу младима у Србији. Коначни налаз даће патолози и токсиколошка анализа, али се за сада сумња, како кажу извори из полиције, да је у организам унела превелику количину екстазија или сличног наркотика, од кога је клонула и више се није пробудила.

Како сазнајемо у Политехничкој школи, она је завршила трећу годину смера за машинског техничара репаратуре. Са њеном судбином је упозната и разредна старешина њеног одељења, али нико не може да каже ништа детаљније док се не заврши полицијска истрага.

Цела школа је у шоку, а даље ће се предузети у сарадњи са полицијом сви кораци како би се контрола деце, која њу похађају, а има их више од 1.500, повећала.

Јован умро у најгорим мукама

Београђанин Јован Пауновић (17), преминуо је у недељу увече на Војномедицинској академији, неколико сати пошто је пронађен како испред једног београдског сплава лежи у бунилу и грчи се у ужасним боловима јер је у себе унео смртоносну количину дроге екстази. Несрећни младић преминуо је у највећим мукама и то пошто је готово три сата лежао на улици испред сплава где су га пријатељи оставили, а пролазници покушавали да му помогну чекајући Хитну помоћ и полицију.

Очевици овог ужаса кажу да сцена коју су затекли кобне ноћи, само дан  пошто је Јован прославио своје пунолетство, а које није још ни дочекао, никада неће заборавити и да је на њих оставила дубоке последице.

Отац нашао преминулог сина (18)

Средином недеље у Бачкој Паланци од прекомерне дозе наркотика преминуо је тинејџер Н. С. (18), а његово тело у стану у Гундулићевој улици пронашао је отац. Полиција из Бачке Паланке је извршила увиђај, а незванично се сазнаје да је смрт наступила услед предозирања.

Акција у Шумадији

Да је тржиште дроге на подручју Шумадије разгранато, без обзира на све акције које спроводи полиција, хапшења, акција спаљивања. Само у једном селу, Брзану код Баточине, је пронађено у њивама 200 килограма марихуане.

Магацин МУП-а у Крагујевцу је тада имао на лагеру две тоне дроге. На стотине килограма марихуане, која је засађена у њивама крај Велике Мораве, крагујевачки оперативци секу сваке године. Оно што су пронашли по њивама, врзинама, и крај самог пута, делује безначајно, али није.

трећа жртва дроге
Синтетичка дрога/Фото: МУП Србије/Промо

Те 2013. године магацинима у Крагујевцу је 50 килограма хероина, две тоне марихуане, 2,7 килограма кокаина. Уз то, иза врата која су закључана са две браве, и два различита кључа која код себе имају два инспектора, било је и око 400 таблета екстазија, осам килограма спида, преко две хиљаде таблета које су на листи лекова.

Небојша Радишић, Блиц/Хронограф