Алармантно! Припрема сценарија за изазивање хаоса у Републици Српској УВЕЛИКО У ТОКУ!

Писмо Покрета „Избор је наш“ институцијама Републике Српске и БиХ као и амбасадама САД и Велике Британије.

писмо покрета избор је наш

Покрет обавештава јавност да је због сложене и забрињавајуће ситуације у БиХ и РС у понедељак, 16. јула, упутио писмо институцијама Српске и српском члану Председништва БиХ, најважнијим политичким странкама у Републици Српској као и амбасадама САД и Велике Британије, следећег садржаја:

Поштовани,

Невладина организација СНП „Избор је наш“ са великом забринутошћу примећује растућу напетост политичке ситуације у Републици Српској у предизборном периоду. Неколико евидентних чињеница сведоче да је вештачка напетост била креирана изван граница Републике Српске, те да је њен крајњи циљ стварање ситуације у којој би високи представник могао да искористи своја овлашћења којима би директно утицао на промену власти у РС.

Наша забринутост и обраћање не носи субјективни карактер СНП „Избор је наш“, него је основано на све већем броју информација које се појављују у локалним медијима, од којих можемо издвојити за пример следеће публикације:

Глас Српске од 12. јула 2018. године, „Ћеранић: Јачање британског присуства говори да предстоји нестабилност у БиХ“ и

Новости од 10. јуна 2018 г, „Лазански тврди: Слање британских војника у БиХ пред изборе је притисак на РС! Енглези раде у тишини“.

У овим чланцима се директно указује на опасности политичких провокација које би изазвале политичку нестабилност и хаос у РС, а што би послужило као повод за употребу овлашћења високог представника. Све ово би дало право високом представнику да се обрати земљама НАТО, које би послале свој војни контигент у Републику Српску „ради увођења реда и мира“.

Да се припрема оваквога сценарија води већ увелико сведочи долазак контигента војника из Велике Британије у БиХ.

Истовремено у горе наведеним публикацијама говори се и о „непожељном“ односу земаља чланица НАТО-а према личности председника Републике Српске Милорада Додика, кога активо подржава и председник Србије Александар Вучић. Због свега овога не треба да се искључи могућност организоване обојене револуције и у РС, као што је то био случај у неким другим земљама предходних година.

Истовремено релевантне анализе говоре да се актуелно окупљање на Тргу Крајине, у континуитету дужем од 100 дана, користи за одржавање напете ситуације из које треба да произађе расцеп у српском народу, што би требало да доведе до хаотичне ситуације и унутарнационалног сукоба. У таквој ситуацији свака полиција на свету, па и полиција Републике Српске, има уставни задатак одржавања јавног реда и безбедности. Међутим, та правила која важе за сваку полицију неће важити за нашу полицију. Њој би евентуално било дозвољено да почетно реагује, а онда би и то послужило ОХР-у да се позове на своја (квази) бонска овлашћења те затражи од овдашњег ЕУФОР-а и НАТО-а да ступе у акцију. Паралелно с тим од ОХР-а се може очекивати да смени председника Српске и министра полиције, чиме би институционални систем Српске био уздрман, а на ове позиције ОХР би именовао своје домаће послушнике.

писмо покрета избор је наш
Валентин Инцко, високи представник за БиХ

Високи представник правно гледано нема оваква овлашћења из следећих разлога:

Као прво, треба рећи да је ОХР успостављен 14. децембра 1995. у Паризу, потписивањем Дејтонског споразума. То значи да је пет страна потписница (тадашња Алијина Република БиХ, Федерација БиХ, Република Српска, Република Србија – тадашња СР Југославија, те Република Хрватска) Анексом 10 Дејтонског споразума дало своју сагласност за успостављање ОХР-а и присвајања овлашћења. Међутим ниједно од њих, не овлашћује високог представника да намеће законе, да формира институције нити да смењује било кога.

С тим у вези треба имати у виду и да Резолуција Савета безбедности УН, број 1031 од 15. децембра 1995. године, даје подршку успостављању ОХР-а који ће, у складу с Анексом 10 Дејтонског споразума, надгледати примену Дејтонског споразума и, како стоји у истој резолуцији, мобилисаће, давати смернице и координисати активности цивилних организација и агенција укључених у тај споразум. Дакле, ни овом темељном резолуцијом Савета безбедности та институција такође није овластила ОХР да ради што је иначе радио овде.

Без обзира на све ово, високи представник још увек се истиче као важан инстумент земаља Западне Европе и НАТО, који директно утичу на политичку реалност у Републици Српској.

Са великом жалошћу, ми видимо да ради остварења својих интереса западне земље у овој ситуацији искориштавају опозиционе партије у Републици Српској, које ради достизања својих политичких амбиција, показују спремност да допринесу дестабилизацији у друштву Републике Српске.

Узимајући у обзир алармантност ситуације, СНП се обраћа релевантним институцијама у БиХ и захтева од њих да дају одговоре на следећа питања:

1. Да ли се слажете са закључком да је политичка нестабилност у Републици Српској уочи самих избора настала под директним утицајем земаља Западне Европе и НАТО ?

2. Да ли се слажете са закључком да опозиционе партије у Републици Српској могу бити активно искориштене од земаља Западне Европе и НАТО-а у сврху реализације планова за промену политичке ситуације у РС?

3. Да ли се слажете са закључком, да у циљу промене политичке ситуације у РС високи представник може да утиче на сам предизборни процес, и ако то није у његовој надлежности ни по одредбама међународног права, ни по законима РС-е ?

4. Да ли се слажете са закључком да у условима политичких провокација РС има право да својим сопственим снагама одржава јавни ред и мир преко својих законских органа, пре свега полицијских ?

5. Да ли се слажете са потребом да се сви политички субјекти у Републици Српској ограде од таквих политичких активности које за собом вуку негативне последице за народ у РС и доприносе стварању друштвене нестабилности?

писмо покрета избор је наш
Британски војници у Бањалуци/Фото: Елвис Барукчић, АФП

СНП „Избор је наш“, позива све релевантне институције да у атмосфери отвореног демократског дијалога обрате пажњу на све наведене проблеме, те да наше обраћање виде као израз бриге за очување Републике Српске и опстанка нашега народа.

Бања Лука, 19. јула 2018.

Председник СНП „Избор је наш“ Дане Чанковић