Кошаркашки клуб „Маринос“ – У ЗНАК ЗАХВАЛНОСТИ ГРКУ

Кошаркашки клуб Маринос, који су основали официри и војници Војске Србије у гарнизону у Нишу, бележи само победе. Назив добио по грчком официру који је одбио да бомбардује Србију.

маринос
КК Маринос

У знак захвалности храбром грчком морнаричком официру Мариносу Рицудису, који је одбио да гађа циљеве у Србији за време НАТО агресије, официри, подофицири и војници Копнене војске Србије у Гарнизону Ниш основали су кошаркашки клуб који носи име по њему, а који за две године постојања бележи само успехе. Идеја да се оснује клуб чији су чланови махом војници и официри, али и обични грађани родила се, каже генерални секретар клуба мајор Милош Димитријевић, случајно.

– Једне вечери, сетио сам се када сам са професором физичког Симићем организовао турнир у баскету поводом Дана Копнене војске, да смо тада причали о томе како би било добро да направимо војни кошаркашки тим. Симић ме погледао и рекао: „Шта причаш, какав тим“, а ја сам рекао – прави кошаркашки клуб. Знајући да у Гарнизону Ниш постоје талентовани кошаркаши који раде у јединицама Копнене војске, дошли смо до идеје да оснујемо кошаркашки клуб од официра, подофицира и војника. Сви смо били тада у заносу инспирације и идеја је прихваћена са одушевљењем – присећа се Димитријевић.

Он каже да је идеју да клуб понесе име капетана Мариноса Рицудиса, великог пријатеља Срба, дао генерал Милосав Симовић.

– Седели смо једне вечери на паузи када је генерал рекао: „Знате ли како ће да се зове клуб? Зваће се Маринос, по грчком морнаричком официру, који је током НАТО агресије одбио да ракетира Србију.“ На те генералове речи ми смо занемели, окренули се један према другом и погледали у очи. Саслушали смо сваку генералову реч, а онда смо се загрлили, срећни због таквог назива клуба – прича Димитријевић.

маринос рицудис
На додели ордена Светог Саве у Српској патријаршији у Београду / Фото: СПЦ

Данас овај клуб одликују одлична физичка припремљеност, дисциплина и фер-плеј по којима се издвојио од осталих и постао препознатљив. Од оснивања бележи само успехе. После такмичења у летњој лиги Регионалног кошаркашког савеза источне Србије, где је убедљиво освојио прво место, Маринос се квалификовао у виши ранг такмичења, Другу мушку регионалну лигу, у којој се такмичио у сезони 2018/2019. Утакмице одигране у Другој мушкој лиги доказивале су квалитет клуба, па се након завршене сезоне клуб квалификовао за такмичење у Првој мушкој регионалној лиги, Регионалног савеза источне Србије.

Подршка

Клуб Маринос су подржали и министар одбране Александар Вулин, прослављене легенде српске и југословенске кошарке Александар Саша Ђорђевић, Предраг Даниловић, Игор Ракочевић и Стефан Јовић, кошаркашки репрезентативац.

Ј. Ћосин, Новости