Дубоко испод леда Антарктика ОТКРИВЕН ИЗГУБЉЕНИ СВЕТ: Некад је врвео животом, а о њему знамо МАЊЕ НЕГО О МАРСУ

Антарктик није увек био пуста земља леда и снега. Најјужнији Земљин континент некад је био дом рекама и шумама које су врвеле животом.

антарктик
Фото: MICHAEL SHORTT/BRITISH ANTARCTIC SURVEY / TANJUG/AP

Научници сада, помоћу сателитских опсервација и радарима који пролазе кроз лед, коначно добијају увид у изгубљени свет Антарктика о којем, како кажу, знамо мање него о површини Марса. Прошле недеље су истраживачи рекли да су испод леденог покривача континента открили огроман древни пејзаж, пун долина и гребена, који су очигледно обликовале реке пре него што их је давно прогутао глацијални период, познатији као ледено доба.

Пејзаж величине Белгије

Овај пејзаж, смештен у региону Вилкс ленд на истоку Антарктика на граници са Индијским океаном, прекрива површину отприлике величине Белгије или Мериленда, пише Ројтерс. Истраживачи су рекли да делује да је стар најмање 14 милиона година а можда више од 34, кад је Антарктик ушао у период дубоког замрзавања.

– Овај пејзаж је као слика пејзажа из прошлости – рекао је Стјуарт Џејмисон, професор глациологије Универзитета Дарам и коаутор студије објављене у Природи комуникације.

– Тешко је знати како је овај изгубљени свет можда изгледао пре него што је дошао лед, али је сигурно да је тада био топлији. Зависно од тога колико далеко идете у прошлост, можда сте имали климу која се кретала било где око оне данашње Патагоније до нечег ближе тропској. Древни полен палми је откривен са Антарктика, недалеко од обале од нашег места истраживања – рекао је он.

Околина вероватно била настањена дивљим животињама

Таква околина, како је истакао, вероватно је била настањена дивљим животињама, иако је фосилни запис у региону превише непотпун да би указао на то које су зверке ту можда живеле. Лед изнад древног пејзажа дебео је око 2,2-3 километра, према коаутору студије Нилу Росу, професору поларних наука и геофизике околине Универзитета Њукасл.

Истраживачи су рекли да је земља испод овог леда мање позната чак и од површине Марса.

Истакли су да би једини начин да се откључају његове мистерије било да се буши кроз лед и дође до узорака језгра седимента који су испод. То би могло да обезбеди доказе који откривају древну флору и фауну, као што је урађено са узорцима са Гренланда старих око два милиона година.

Пејзаж се дуго формирао рекама, тектоником и глацијацијом

Нова студија користила је сателитско посматрање ледене површине, која је на неким местима пратила контуре закопаног пејзажа, те податке са радара који продире кроз лед из авиона који је прелетао локацију. Неке претходне студије су на сличан начин откриле древне пејзаже испод антарктичког леда, укључујући планине и висоравни, иако је пејзаж откривен у новом истраживању прво ове врсте.

– Пејзаж је модификован различитим процесима који су били под утицајем река, тектонике и глацијације током веома дугог геолошког периода – истакао је Рос.

Непосредно пре 34 милиона година, антарктички пејзаж и флора вероватно су подсећали на данашње прашуме Тасманије, Новог Зеланда и јужноамеричког региона Патагоније, рекао је Рос.

НДТВ / VICE