Протонамесник Горан Живковић: Зашто је покренута петиција против Дарвина

Пре око четири године сам назвао телефоном др Радмила Рончевића видевши пре тога његову интелектуалну дебату у Политици поводом теорије еволуције.

петиција
Фото: Пинтерест

Тада ми је он изнео своју идеју о петицији против предавања ове хипотезе у школама, са нагласком да би она требало да се предаје као хипотеза са научним аргументима за и против, а никако као научно доказана теорија. Како смо се сагласили да би ова петиција била добродошла, решили смо да је организујемо и убрзо смо скупили 166 потписа школованих људи који су се сложили са идејама изнетим у петицији, а од тога је било преко 60 доктора различитих наука.

Др Рончевић је максилофацијални хирург са високим научним резултатима, сматра се да је један од највећих лекара свих времена у Србији. Објавио је преко 200 научних радова до сада, од тога 32 у релевантним међународним часописима, одржао 42 предавања у великим светским центрима, цитиран око 200 пута у водећим научним часописима, први је хирург на свету који је „смањио“ очи код особа са истуреним очима због плитких и кратких орбита итд. Његова научна биографија је и више него импресивна, претходно наведено је само њен део, а слично се може рећи за научне и професионалне биографије многих који су потписали овај документ.

Један од потписника је био и професор Универзитета у Алберти (Канада) др Томислав Терзин, бриљантан научник који заиста најбоље познаје ову тематику јер се њоме професионално и бави. Иначе, ваља знати да он није православни хришћанин, али тиме његови научни аргументи не губе на снази и валидности.

Петиција је објављена, не намером потписника, 3. маја, када славимо Светог владику Николаја и одмах је изазвала велику пажњу стручне и нестручне јавности. Нема новина или значајнијег ТВ канала који се нису на њу осврнули, неки злонамерно и тенденциозно као Блиц, а неки са позивањем и сучељавањем гостију који је (не) подржавају. После неколико дана од објављивања овог предлога који се односи на просвету, десетак професора ПБФ у Београду упутило је јавности тзв. Јавни апел. Они су наглашавали „чињеницу“ да је теорија еволуције једина теорија о настанку живог света и човека, заборављајући да све већи број научника износи мноштво научних аргумената који је оповргавају, а уз то постоје и многи који су заступници Интелигентног дизајна и креационизма.

Владика Максим је био инспиратор овог тзв. Јавног апела, а његови потписници су били и тадашњи уредници часописа Православље и црквеног радија Слово љубве. Владика Максим је у својој Епархији чак и превео и штампао проеволуциону књигу „Вера, наука и мистерија“ коју је писала генетичарка др Гејл Волошек, што је изазвало отпор појединих тамошњих свештеника.

Епископ Максим (Васиљевић)

И у теолошким круговима петиција је изазвала бурне расправе. Подржали су је Епископ Давид крушевачки, теолог Здравко Пено, о. Милош Весин, о. Ненад Илић, о. Саша Петровић, Драгослав Бокан и многи други. Свети архијерејски Сабор СПЦ се такође осврнуо, после жустрих дискусија током редовног мајског заседања, на цео овај проблем наводећи у свом саопштењу да је учење Цркве „здрави и прави креационизам“, а на жалост свих оних који су годинама покушавали да обману православне вернике некаквим „православним дарвинизмом“. Сем потписника поменутог тзв. апела, петицију су нападали или омаловажавали многи чланови једне православне причаонице на интернету која се рекламира као „у свему нај, нај, па и више од тога“.

Тамо су најгласнији они који немају много тога паметног да кажу или они који сматрају да је њихово празнословље нека велика мудрост, док мањину чине залутале овчице које служе да аминују, слушају и диве се празнословцима.

Фото: Профимедиа

На др Рончевића се у то време слила гомила несувислих и неаргуменотваних претњи од стране неких кругова који себе сматрају, нажалост, научним.

Такође треба нагласити да смо ми, који смо потписници петиције, демократични за разлику од оних који заступају еволуциону хипотезу. Док су они једнострани и једносмерни као једносмерна улица ми смо се у свом позиву заложили за комплекснији приступ јер је проблематика сама по себи изузетно комплексна и дотиче се биохемије, генетике, геологије, палеонтологије, теологије, философије итд.

Дакле, треба допустити да се чују аргументи и за и против, а не да се остаје у „блаженом“ незнању тако што ће да се слуша само једна страна склона демагогији. Са обзиром да су на десетине доктората, магистарских и дипломских радова одбрањени уз заступање Дарвинове теорије ми се нисмо ни надали да ће нас исти ти људи дочекати раширених руку. То значи да смо претпоставили да петиција неће бити прихваћена од стране оних који одлучују, ма шта они приватно мислили о њој, али битно је да смо учинили један корак у просвећивању људи који треба да знају да нису створени по обрасцу мајмуна, него по лику и обличју самога нестворенога и вечнога Господа Бога!

Научних доказа за несхватљиво високу интелигибилност творевине, а нарочито живог света као и за оно што др Мајкл Бихи назива „несведива комплексност“ има свуда око нас тако да време Интелигентног дизајна (а самим тим и поимања Стварања) у науци тек долази.

Протонамесник Горан Живковић / Фото: Постање

Занимљиво је да је врло брзо после петиције Ердоган у основним школама у Турској забранио учење о еволуцији, а иначе је тамо веома јак покрет критицизма према тој хипотези. С обзиром на то да су научни аргументи на страни Стварања, евидентно је да ће свуда у свету, па и у Србији, његове присталице бити све бројније и да ће се заступници еволуције повлачити, јер сем агресивног и омаловажавајућег приступа немају много тога да понуде.