Мађарска увела ПОРЕЗ НА ПРОМОВИСАЊЕ ИМИГРАНАТА

0

Промовисање имиграције, како се наводи у закону, укључује медијске кампање, семинаре, као и „пропагандне активности којима се имиграција представља у позитивном светлу“.

промовисање имиграције
Фото: З. Жестић, Танјуг

Будимпешта: Мађарски парламент усвојио је јуче закон којим се финансијска или материјална подршка групама које подржавају улазак миграната, опорезује са 25 одсто.

Како преноси АП, тај специјални порез је део антимигрантске политике премијера Виктора Орбана, који сматра да масован улазак углавном муслиманских миграната у Европу представља претњу за њену хришћанску културу.

Закон је усвојен у склопу шире измене пореских закона у Мађарској, а приход од новог пореза моћи ће да се користи само за одбрану границе земље, и њиме ће се моћи покривати трошкови државе.

Промовисање миграције, како се наводи у закону, укључује медијске кампање, семинаре, као и „пропагандне активности којима се имиграција представља у позитивном светлу“.

Раније, почетком овог месеса, мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да Мађарска не може и не жели да прими назад мигранте, али да је спремна да помогне у враћању илегалних миграната у Грчку.

Он је немачком министру унутрашњих послова Хорсту Зехоферу рекао да је позиција Мађарске поводом мигрантског питања од почетка кризе била „директна и искрена“ иако је то можда било и „непријатно“, навео је портпарол мађарске владе Бералан Хаваси за МТИ.

– Имали смо исту позицију 2015. године: с обзиром да Балканска рута иде преко Грчке, нема ни једног јединог мигранта који је прво ушао у ЕУ преко Мађарске – рекао је Орбан.

Немачке ЦДУ канцеларке Ангеле Меркел и ЦСУ Хорста Зехофера постигле су договор о успостављању „транзитних центара“ за мигранте на граници са Аустријом одакле би се тражиоци азила враћали у земље где су претходно регистроване.

Подсећамо, Мађарска је до марта ове године била у ванредном стању које је уведено прошле године због мигранатске кризе.

Портпарол Владе Золтан Ковач рекао је да су и даље потребне стриктне контроле на границама због „повећане опасности од тероризма у Европи“.

Ограде, које је Мађарска подигла на границама са Србијом и Хрватском крајем 2015. године, практично су зауставиле прилив миграната у ову земљу.

Око 400.000 миграната прошло је кроз Мађарску 2015. године пре него што су ограде подигнуте, подсећа АП.

промовисање имиграције
Мађарски парламент

 

Танјуг / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.