Зида се НОВА ЗГРАДА испред Храма Светог Саве – мења се изглед

Београд — Заменик градоначелника Горан Весић најавио је пројекат нове зграде на платоу код Храма светог Саве. Нова зграда испред храма Светог Саве ће бити седиште Патријарха и Светог Синода и требало би да заузме централно место овог платоа, када реконструкција буде завршена.

нова зграда испред храма

За изградњу Храма Светог Саве узима се новац и од поштанских маркица, и то већ 13 година. Црква и Пошта су све уговориле, и обе имају проценат од продатих доплатних маркица. То је само још један у низу начина на који се финансира изградња Светосавског храма.

Нова зграда испред храма Светог Саве ће бити седиште Патријарха и Светог Синода и требало би да заузме централно место овог платоа, када реконструкција буде завршена.

Весић је гостујући на Радију Слово љубве рекао да је у договору са патријархом Иринејом ангажован тим архитеката који ће радитина уређењу тог платоа.

„Храм мора да буде централно место на том платоу, односно све стазе треба да воде ка њему. У оквиру комплетне реконструкције платоа радиће се и пројекат нове зграде у којем ће бити седиште патријарха и Светог синода, тако да ће све бити јединствена целина. Природно је да седиште патријарха буде поред Храма Светог Саве и да ово место постане саборно место наше цркве и реално, нашег народа“, рекао је Весић.

Завршетак радова на Храму Светог саве, каже, изузетно је битан за Град, али и за читав народ и Цркву, додао је Весић.

„Храм је важан и за туризам јер се са Калемегданом и Скадарлијом налази међу три најпосећенија места у Београду“, истакао је заманик градоначелника.

Идеја о уређењу, према Весићевим речима, постоји већ дуго времена јер постојеће решење није адевкатно.

„Имамо стални дијалог и добру комуникацију са Српском православном црквом и све евентуалне проблеме решавамо у ходу“, навео је.

Говорећи о уређењу платоа испред Цркве светог Марка, Весић је и рекао да ту није крај радова и уређења тог дела центра Београда.

И о томе се, каже, разговара са Црквом, јер парцеле око тог објекта су црквено земљиште, а иза је и Руска црква.

„Рразговарао сам са оцем Тарасијевим и представницима Московске патријаршије о томе. Они хоће да ураде један духовни центар, где ће бити места и за свештенике и људе који долазе, али ће постојати и могућности да на том месту људи виде историју руске миграције у Србији, која није неважна и која је део наше историје“, казао је.

Посебно је истакао да ће у близини Цркве св. Марко бити подигнут споменик патријарху Павлу, а одлука о томе је у градском парламенту донета крајем јуна.

Изабран је, додао је, Одбор за подизање споменика на челу са генералним секретаром Председника Републие, Николом Селаковићем.

Најавио је да ће градски парламент на једној од наредних седница, највероватније на јесен, разговарат и о обележавању Градске славе – Спасовдана, која би требало да се уврсти на списак манифестација од значаја за Град Београд.

А то ће, према његовим речма, значити да ће средства за обележавање тог празника бити предвиђена буџетом за наредну годину.

„Договорили смо се са Секретаријатом за образовање и дечју заштиту да тог дана школски час буде посвећен слави Београда, да деца уче не само шта је Спасовдан, него зашто је Спасовдан важан за Београд и зашто је важно и симболично да Београд слави Спасовдан, Дан вазнесења Христовог“, рекао је Весић.

Весић је рекао да је потпуно природно да председник Србије Александар Вучић иницира подизање споменика оснивачу српске државе Стефану Немањи.

„Спровели смо међународни конкурс на којем је победио руски вајар Александар Рукавишњиков. Споменик ће бити огроман, висок преко 20 метара, а налазиће се на Савском тргу. Зграда железничке станице биће реконструисана и постаће Музеј историје Србије. Верујем да ће одлука да Стефан Немања добије споменик подстаћи расправу о важности наших средњовековних владара у друштву“, навео је.

Најавио је и одизање споменика Стефану Лазаревићу, који има своје обележје на Калемегдану, али, каже, то није прави споменик.

„Он је Београд прогласио главним градом и на крају крајева био први градоначелник Београда“, подсетио је заменик градоначелника.

А, када је у питању Закон о Старом сајмишту, Весић је рекао да ће он омогућити брзо и ефикасно решавање имовинско-правних односа, што ће бити увод у расписивање тендера за израду пројекта „Меморијални центар Старо сајмиште”.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.