Да ли је пронађена кућа у којој је Исус одрастао с Маријом и Јосифом? (ВИДЕО)

Професор Дарк пронашао је и нове делове куће, једну велику и једну мању собу на спрат.

кућа исуса христа
Улаз у кућу из 1. века, која се налази испод манастира сестара из Назарета у Назарету, у Израелу, за коју археолог, професор Кен Дарк, верује да је дом из детињства Исуса Христа. / Фото: К. Р. Дарк

Кен Дарк, професор археологије и историје на Универзитету у Ридингу, тврди како је установио где би се могла налазити кућа у којој је Исус из Назарета одрастао с Маријом и Јосифом. Та локација није откривена сада, за њу се зна још од 19. столећа, а рушевине куће налазе се одмах испод самостана сестара Назарећанки.

Четрнаест година истраживања

Тај се самостан пак налази одмах преко пута Цркве Благовести, а изграђен је 1857. године из захвалности мештана према часним сестрама које су помагале граду. Тврдња како се заиста ради о Јосифовој кући у којој је одрастао Исус одбачена је 30-их година прошлог века, а сви каснији покушаји да се она ипак потврди као аутентична били су безуспешни. Професор Дарк четрнаест година истраживао је рушевине у Назарету и сада тврди како има прилично чврсте доказе да се ради управо о тој кући.

Да је заиста тако верује се од најмање 380. године, но научна потврда увиек је изостајала. Управо је значење те грађевине разлог што су изнад ње грађене цркве, па и самостан, но с временом су је те грађевине и потиснуле из вида, па тако и из историје. Кућа је направљена од цигле и малтера, делимично уклесана у вапненачке обронке, а вероватно је дело самог Јосифа, Исусовог „оца“. Откопана је 1880-их година па су сестре из самостана изнад ње наставиле с истраживањима све до 1930-их година тражећи доказ да је то управо Исусова кућа. Он, међутим, није пронађен. Ни друго истраживање једног језуитског свештеника које је трајало од 1936. па до 1964. такође није дало резултате, а ово најновије истраживање професор Дарк започео је 2006. године. Анализе су показале како се заиста ради о грађевини направљеној у 1. стлећу, а за Јосифа се у Новом завету наводи како је знао и да гради. Кућа је имала двориште, спаваћу собу, оставу и терасу.

кућа исуса христа
Фотографија куће из 1. века у којој археолог Кен Дарк верује да је Исус Христос вероватно живео као дечак, на којој се види један од њених зидова исечених у стенама / Фото: К.Р. ДАРК

– Пет година интензивног истраживања донело је нова сазнања о кући из 1. столећа, као и  о црквама из 4. и 5. столећа, изнад ње. Постало је јасно да је онај ко је градио ову кућу врло добро познавао обраду камена. И то је у складу с оним што бисмо очекивали од некога попут Јосифа за којег се често користи назив „тектон“, што се преводи као „столар“ или „тесар“, али би тачнији превод био „градитељ“ – рекао је професор Дарк. Он је пронашао и нове делове куће, једну велику и једну мању собу на спрату повезаном исклесаним степеништем. Оно што је посебно заинтересовало британског археолога јесу цркве изграђене изнад куће. Једна је из 4, а друга, већа, из 5. столећа. Направљене су тако да штите кућу из 1. столећа. По свему се може закључити како је та грађевина била место посебног поштовања, а ако је нешто посебно поштовано у Назарету, тешко је сетити се нечега другог осим места директно повезаног с Исусом.

Улаз у пећинску цркву из 4. века на локалитету Сестара из Назарета у Израелу. Црква је била огромна, детаљно украшена, а археолог Кен Дарк верује да је то вероватно била византијска катедрала у Назарету, подигнута на врху куће у којој је Исус Христос можда живео као дечак / Фото: К.Р. ДАРК

Постоји само још једно слично место, а то је наводна кућа светог Петра у Капернауму, па је и по томе очигледно да се у Назарету ради о посебном месту.

Истраживано и 1964. године

– По чему би градитељи тих цркви знали да се ради о таквом месту ако није постајала нека традиција везана за њега? Наравно, ништа од овога не доказује да је кућа из 1. столећа заиста она у којој је Исус одрастао, али ова нова сазнања знатно доприносе тврдњи да би тако могло бити – рекао је британски археолог.

За разлику од језуитског свштеника Хенрија Сенса који је истраживао локацију до 1964. године, али није о томе објавио ни научни чланак ни књигу, проф. Кен Дарк објавио је књигу под насловом “The Sisters of Nazareth convent: A Roman period, Byzantine and Crusader site in central Nazareth”, односно “Самостан сестара Назарећанки: Локација из римског, византијског и крсташког периода у централном Назарету”.

CBS News