Београд: НЕМА ВИШЕ „КОД КОЊА“ – потпуно нови изглед ФОТО/ВИДЕО

Београд — Радови на реконстрцукцији централног градског трга, Трга републике су почели, а њихова вредност је 922 милиона динара.

радови
Фотот: Зоран Жестић, Танјуг

Радови ће трајати 420 дана, а изводиће се у две фазе, прва до 1. марта наредне године, када ће се уређивати сам трг, и друга, након тога.

Како је рекао заменик градоначелника Горан Весић у првој фази, до 1. марта саобраћај ће се одвијати несметано, али ће у другој бити привремено заустављан, како буду текли радови.

„Трг републике ће бити формиран као прави градски трг, биће постављене гранитне плоче, уклоњене жардињере које сметају, као и око 150 физичких препрека на самом тргу“, рекао је Весић новинарима.

радови
Фото: Зоран Жестић, Танјуг

Он је појаснио да радови неће обухватити само трг, већ и Македонску улицу до Дома омладине, Коларчеву скоро до почетка Теразија, Француску улицу испод Народног позоришта, као и Васину до зграде Народног музеја.

Биће формирано неколико нових дрвореда, дуж Коларчеве, Македонске, као и према „Стакленцу“, што ће, каже, бити увод у изградњу зграде Опере и Балета, који ће се наћи на месту садашњег тржни центра.

Такође, на тргу ће другачијим каменом бити обележена два места – прострор где се налазила чувена Стамбол капија, као и место где су сахрањени Црвеноармејци, који су ослобађали Београд, а чији су посмртни остаци пребацени на Гробље ослободилаца Београда.

радови
Фото: Зоран Жестић, Танјуг

Весић је подвукао да ће се радити 24 сата, а да ће грађани моћи да виде како теку радови у сваком моменту на сајту Дирекције за грађевинско земљиште, јер су на градилишту постављене камере.

„Очекујем да компанија ‘Штрабаг’, која је добила посао, уради све на време. Они имају велико искуство, а овде је све под заштитом“, рекао је Весић и додао да извођач има обавезу да уреди и постоље Споменика кнезу Михаилу.

радови
Фото: Зоран Жестић, Танјуг

Он је подсетио да је 2015. године био расписан један од првих великих градских архитектонских конкурса за уређење три градска трга и тада су изабрана решења за уређење Трга републике, Теразија и Трга Николе Пашића.

Обнова централног трга прва је која се реализује, након напорног рада са награђеним архитекама и избора извођача, додао је Весић.

На питање да ли се зна датум рушења „Стакленца“, рекао је да то још није познато, јер то зависи од тога када ће бити зварсен пројекат и када ће све бити спремно почетак изградње Опере и Балета.

„Стакленцу јесте истекла привремена дозвола, али нема разлога да буде срушен сада“, додао је он.

радови
Фото: Зоран Жестић, Танјуг

Како је рекао, идеја Града, за коју је потребно неколико година, је да се Славија и Калемегдан, преко Краља Милана, Теразија и Васине улице, повежу трамвајем, кроз пешачку зону.

Навео је и да се радови код Дома омладине приводе крају, па се очекује да буду завршени средином наредног месеца.

B92 / Танјуг / Прва ТВ