НЕ ИЗГЛЕДА КАО НА ИКОНАМА: Ово је најреалнији приказ Исуса Христа (ВИДЕО)

Не постоје материјални докази на основу  којих бисмо знали како је тачно изгледао господ Исус Христос у природи, али научници су многобројним истраживањима дошли до једног од највернијих приказа.

исус христос
Фото: Printscreen

Исус Христос је највише представљена личност у уметности хришћанског света. Бледо, уско и лепушкасто лице с брадом и великим очима, углавном плавим, уоквирено дугом и таласастом смеђом косом и у огртачу дугих рукава – то је слика коју људи замишљају кад се спомене Божји Син.

Заправо, ова позната Исусова слика у ствари потиче из византијске ере, од четвртог века надаље, а византијске представе о Исусу биле су симболичне – све су се односиле на значење, а не на историјску тачност. Заснивале су се на слици устоличеног цара. Међутим, нити у једном од Еванђеља не спомиње се како је Исус изгледао.

Најраније сачуване слике Исуса из цркве у срушеном граду Дура-Еуропос на Еуфрату датирају из прве половине 3. века нове ере.

исус христос
Фото: Yale collections, јавно власништво

Постоји додатни проблем што нема ни костура, ни других телесних остатака за испитивање ДНК, те је приказ Исуса Хирста углавом препуштен машти уметника. У зависности од дела света у коме се налазите, Божји син је представљан и као црнац, Латиноамериканац и Арапин.

Да ли може, бар приближно, да се утврди како је Исус Христос заиста изгледао?

Наука напредује муњевитом брзином, те се свакодневно сусрећемо са новим открићима. Захваљујући новом и врло интересантном подручју истраживања – форензичкој антропологији, дошло се до занимљивих закључака.

Наиме, користећи методе сличне онима које је полиција развила за решавање злочина, британски научници, потпомогнути израелским археолозима, још пре петнаестак година, створили су оно зашта сматрају да је најтачнија слика Исуса Христа.

Ричард Нејв, пензионисани лекар и уметник са Универзитета у Манчестеру користио је форензичку антропологију како би добио прецизан портрет Исуса Христа. Током протекле две деценије он је реконструисао десетине познатих лица, укључујући Филипа II Македонског, оца Александра Великог и краља Мидаса из Фригије.

Нејв и његов тим истраживача дошли су тако до лобање Семита од израелских археолога. Помоћу ренгенских снимака од лобање су направили тзв. „кришке“ па су рачунаром добили мишиће и кожу. Према јеврејској традицији, Исус је имао кратку коврџаву тамну косу и браду, а не светлу и дугачку, како се иначе описује.

Исусов изглед је тако, по њима, карактеристичан за Јевреје с Блиског истока који живе на подручју Галилеје у северном Израелу. Осим тога, Исус није био ни нарочито висок – ови научници верују да је имао тек око 166 цм, иако је Црквено предање очувало сећање на Његових изразитих 190 цм висине.

Овога пута, најновија научна достигнућа омогућила су нам надреални тродимензионални приказ целог тела Господа Исуса Христа, реконструисаног на основу чувене Торинске плаштанице. Иако ни сама Плаштаница није 100% доказано припадала Господу Исусу Христу, па самим тим научници не могу бити сигурни да је особа коју су направили од синтетичких материјала и људске длаке – заиста Он, ипак је резултат њиховог вишегодишњег рада импресиван јер, у сваком случају, приказује некога ко је мучен и разапет од стране Римљана у првом веку наше ере. Чак су и ране на глави доказ да је ова особа носила венац од трња.

Погледајте фасцинантан резултат који су научници добили.