Путин: НАТО је све ближи нашим границама, Русија МОРА да одговори; Северноатлански пакт: Шта је са руским трупама у Украјини, Грузији и Молдавији?

0

Председник Русије Владимир Путин изјавио је у среду да НАТО помера своју војну инфраструктуру ближе ка руској граници, а да Русија као одговор на то треба да ојача сопствену инфраструктуру, преноси Ројтерс.

владимир путин
Владимир Путин/Фото: Танјуг/АП

Председник Русије Владимир Путин изјавио је у среду да НАТО помера своју војну инфраструктуру ближе ка руској граници, а да Русија као одговор на то треба да ојача сопствену инфраструктуру, преноси Ројтерс.

Наводи се да је Путин то казао на конференцији за медије одржаној после разговора са председником Финске Саулијем Ниинистоом.

Путин је такође рекао да НАТО одбија да са Русијом разговара о утврђивању правила војних летова.

Севорноатлантски пакт: Наше трупе претња? А руске у Украјини, Грузији и Молдавији

НАТО је одбацио сугестије председника Русије Владимира Путина да снаге Алијансе у источној Европи представљају претњу по Русију, а из НАТО су поручили и да ове трупе не могу да се пореде са снагама које је Москва распоредила у три суседне земље противно жељи власти тих држава.

„Акције НАТО су одбрамбене, пропорционалне и у потпуности у складу са нашим међународним обавезама. НАТО је распоредио 4.000 припадника трупа у источном делу Алијансе – са циљем да обесхрабри могућу агресију. Насупрот томе, Русија има трупе у Украјини, Грузији и Молдавији противно жељама њихових влада“, навела је у писаној изјави Ројтерсу портпарол Алијансе Оана Лунгеску.

Ројтерс наводи да се она у изјави такође супротставила Путиновој тврдњи да западни војни савез одбија да са Москвом разговара о правилима војних летова, казавши да је питање авијације покретано на разним заједничким војним форумима.

„Што се тиче авијације, ми смо разговарали о ваздушној безбедности над Балтиком на Савету НАТО-Русија“, поручила је портпарол НАТО.

Путин полаже наде у финско председавање ЕУ

Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да очекује да ће будуће финско председавање ЕУ помоћи учвршћивању односа између Русије и Европе.

„Финска ће стати на чело Европске уније ускоро, у другој половини 2019. Очекујем да ће финско председавање успети да постигне нешто позитивно како би се обновило нормално стање односа између Русије и ЕУ“, казао је Путин, одговарајући на питање ТАСС на прес конференцији после разговора са председником Финске Саулијем Нинистоом.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.