У Кијево-печерској лаври налазе се МОШТИ 123 свеца које се редовно ПРЕСВЛАЧЕ – ЕВО КАКО

Сваке године за време Петровског поста у Кијево-печерској лаври дешава се невероватан, мистичан и врло одговоран догађај. Монаси не само да сређују територију (на пример, крече у бело унутрашње површине пештера и обнављају боју на гробницама), но и пресвлаче свете мошти.

кијево-печерска лавра
Ближа пештера / Фото: Храм светитеља Николаја Чудотворца на водама

Овај процес је мукотрпан и сложен, јер се у манастиру чувају мошти 123 свеца. Вео тајности је откривен, а новинарима је било допуштено да виде како се пресвлаче свети у Даљним пештерама обитељи.

Око пет ујутро, монаси, пуни радости и страхопоштовања, почињу да певају акатисте славећи свете, при том обраћајући им се као живима. Затим пажљиво узимају мошти из кивота и преносе их подземним ходницима у посебно двоспратно здање. Тамо они скидају одежде са моштију, при томе се на сваку одежду ставља комад папира, на коме је написано име светог. Цео овај процес се дешава са молитвом. Мошти се носе врло пажљиво. Одежда светитеља се проветрава на обичним конопцима на отвореном. Монаси темељно проветравају не само одежду као такву, но и унутрашњу одежду (кошуљу) којом су омотане мошти. У међувремену, саме мошти „чекају“ у закључаној соби. Ђакон је с њима читав дан – он чита над моштима молитве. Ђакон чита над моштима молитве док им се одећа ветри. После вечерње службе, монаси опет облаче свете у њихову одежду.

кијево-печерска лавра

При томе, поступак пресвлачења светих има одређена правила. Тако, преподобни морају бити обучени у зелене ризе. Први пут се промена одежди преподобних догађа пред почетак Великог поста (обучени су у црно или љубичасто), други пут – у суботу Страсне седмице (у црвене одежде) и трећи пут после Васкрса, пред Свету Тројицу.

Свети су обучени у складу са достојанством у коме су били у тренутку када их је Господ позвао. Преподобни су обучени у зелене ризе.

Атрибути се такође постављају у кивоте – на пример, у кивоту митрополита кијевског преподобног Филарета леже штап и митра, а он је обучен у ризу са 33 дугмета и звончићима. Сви свештеномученици у Лаври (на пример, кијевски митрополит Владимир Богојављенски, кога су 1918. стрељали бољшевици) су обучени у црвене одежде, а светитељи у златно – жуте одежде. Монасима-схимницима (највиши степен православног монаштва) преко одежде је постављена посебна мантија (схима). На пример, на схими Нестора Некнизнижног коме се обично моле ученици и школарци можете прочитати натпис: „Срце чисто саздај у мени Боже.“

кијево-печерска лавра

Како је причао отац Стефан дописнику Новаја Газета, велика је част и велико чудо да свако од браће додирује свете мошти. Они покушавају да привуку све монахе у овај процес: једни од њих су одређени да скидају одежду са светаца, други – да их облаче.

Отац Стефан је рекао да, баш као што Бог није оставио Христа на крсту, свете мошти не оставља Божја милост и благоухање, тако и нема потребе сушити саме мошти. Саме одежде се понекад морају заменити новим (у овом случају их шију овде, у Лаври), међутим, то се догађа изузетно ретко.

Свеноћно бденије уочи празника преподобног Агапита

Невероватно је, али нико од монаха Лавре се не сећа да је икада одежду док је висила на конопцима наквасила киша. Сваке године на тај дан над манастиром, као по наређењу, буде ведро време!

Поред тога, ритуал облачења светих моштију такође се сматра чудом – према монасима, овај процес може излечити било какве тегобе и отерати зло. Мошти се носе пажљиво, као да су деца, а пресвучене мошти се износе из здања и враћају у пештере.

Овај процес изгледа врло свечано: ђакон са свећом иде напред, прате га монаси који су веома пажљиви и истовремено са радошћу и стрепњом носе пресвучене мошти светаца. Свеци су обучени у складу са редоследом који су имали у време смрти. Према речима оца Стефана, можете се поклонити моштима и питати угоднике о највећим тајнама, али не све одједном, но да одаберете најважније од свих својих жеља. За то време, свећа мора бити држана тако да восак не капље по светињи.

Преподобни оци Кијево-печерски, молите Бога за нас грешне!

Светоуспенска Кијево-печерска лавра

Нова Газета / ХРАМ СВЯТИТЕЛЯ НИКОЛАЯ ЧУДОТВОРЦА НА ВОДАХ