Полиција трага за вандалима који су ОСКРНАВИЛИ ИКОНЕ у цркви у Врању: Процењује се штета (ВИДЕО)

У Врање долазе стручњаци из Завода за заштиту споменика који ће проценити штету, а иконе ће свакако морати да се скину и шаљу на рестаурацију.

уништене иконе
Уништене иконе / Фото: вом.рс

Мистерија уништења вредног историјског блага у Храму Свете Тројице у центру Врања када су вандали црвеном бојом уништили иконостас и двадесет икона, још није решена.

Из Епархије кажу да су иконе ремек-дело и да представљају верско и културно благо Пчињског округа, те да уништавање светиња представља ненадокнадиву штету, не само за цркву, но и град и државу.

– Заиста не желимо да се спекулише око било чега. Видео-снимци су уступљени полицији и верујемо да ће се у једном тренутку открити о чему се ради. Нажалост, бојим се да починилац или више њих не разликују обичну слику од иконе чија је вредност непроцењива – каже Ведран Костић за Новости.

Он додаје да у Врање долазе стручњаци из Завода за заштиту споменика који ће проценити, а иконе ће свакако морати да се скину и шаљу на рестаурацију. Једина добра ствар је што иконостас није оштећен. Испоставило се да је он био обојен црвеним ружем па је то обрисано.

уништене иконе
Фото: вом.рс

У сваком случају двадесетак икона је оштећено и то су углавном у питању очи светаца. Због тога истражни органи не искључују могућност секташког чина.

У једном тренутку се спекулисало да је осумњичена жена која је раније покушала „да копа очи“ свецима, али о томе нема званичне потврде.

Неки су мишљења да је у питању мушкарац, јер су неке иконе постављене високо. Проблематично на видео-снимцима је како, незванично сазнајемо, то што се не види крстионица.

Подаци Епархије врањске кажу да је сликарски део посла на иконостасу Црквена општина поверила Димитру Крстевичу – познатијем као Дичо Зограф, чувеном и најдаровитијем иконописцу тог времена, који је осликао иконостас још 1860. године. На иконостасу Саборне цркве у Врању насликао је престоне и празничне иконе, ликове апостола и целивајуће иконе.

Потпуну валоризацију вредности иконостаса и икона Саборне цркве у Врању урадили су конзерватори Републичког Завода за заштиту споменика културе из Београда, приликом чишћења и конзервације иконостаса и икона храма, 2001. године.

уништене иконе
Фото: вом.рс

Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.