ПОНОСИО СЕ СРПСКИМ КОРЕНИМА, ДАО ЖИВОТ ЗА РУСИЈУ: Генерал Михаило Милорадовић међу 300 најзнаменитијих војсковођа

0

Михаило Милорадовић, пореклом Србин из Херцеговине, генерал који је командовао руском војском у турско-руском рату и борбама против Наполеона, у педесет победоносних битака.

михаило милорадовић
Генерал Михаило Милорадовић

Репортер Новости у Санкт Петербургу, у музеју Ермитаж, најбогатијој и најдрагоценијој светској ризници вредних експоната.

Његово име је међу три стотине најзнаменитијих руских војсковођа у време велике, царске Русије. Он је на почасном месту у војној галерији најзнаменитијег и најбогатијег светског музеја Ермитаж, у данашњем Санкт Петербургу. Јунак којег су одликовали Суворов и Кутузов. Он је Михаило Милорадовић, пореклом Србин из Херцеговине, генерал који је командовао руском војском у турско-руском рату и борбама против Наполеона, у педесет победоносних битака.

Био је дечак, по свему изузетан. Најбољи у школи. Ненадмашан у војним вештинама које су га издвајале из генерације. То су и биле препоруке да га царска Русија регрутује у најпрестижнију школу кадета, у Петрограду, престоници његовог времена. Успешно је завршио школовање, а одавде, где данас слушамо сећање које траје и негује се више од два века, о генералу и првом човеку некадашњег Петрограда.

Војсковођа Михаило Милорадовић (12. октобра 1771 – 26. децембар 1825), је описао себе, своје порекло и отаџбину предака, силом гоњених из поробљене српске Херцеговине који су уточиште и прибежиште нашли у православној Русији, пре више од два века. У историји ове породице налазимо да их је пут у Русију одвео, јер нису желели да „своју веру продају за вечеру“.

михаило милорадовић
Фото: Новости

Ова, 2018. година је двестота годишњица када је Михаило Милорадовић, по заслузи, постао губернатор Петрограда, древне руске, царске престонице. И то нас је довело у Ермитаж, на обали Неве, у коме су уписани трагови српског трајања, о којима сведочи не само овај портрет Михаила Милорадовића у војној галерији Ермитажа.

Дан у коме смо сведоци ове, узвишене приче и нашег поноса, био је препун посетилаца санктпетербуршког музеја. Све је врило, као у мравињаку. Музеј је био препун посетилаца и једва смо се пробили до војне галерије, тек једном делу зимског дворца руских царева.

До војне галерије, у којој је на почасном месту наш, Михаило Милорадовић, воде нас Иван Фјодорович Прима и кустос Елизабета Павловна. И војна галерија из 1812. је на почасном месту, уз свечану салу у којој су руски цареви примали најважније госте.

– Ево нас пред портретом Михаила Милорадовића, потомка српских Херцеговаца, неимара манастира Житомислић (1568), који и данас одолева вековном трајању српског народа, надомак Мостара, и сведочи о коренима, али и страдањима вашег народа – говори нам Иван Фјодорович Прима, професор српског језика на универзитету Санкт Петербурга. – Овај портрет који је урадио Џорџ Дон, према свему што прати биографију Милорадовића, а то је у документима и сачувано, био је леп, храбар, частан и достојанствен као што је, кроз векове, била и његова Србија.

Непоновљив је сусрет са војном двораном музеја Ермитаж, на обали Неве. Преплићу се судбине, прикази борбе из руско-турских ратова… И, из победоносне епопеје против Наполеона. Уз портрет Михаила Милорадовића, међу више од три стотине портрета су Суворов, Кутузов… Галерија јунака у хеленској одбрани непокорене Русије. Пред овом сликом, готово да застаје дах.

михаило милорадовић
Ермитаж, Милена Марковић/Фото: Новости

– Михаило Милорадовић уписан је у победничку историју царске Русије. И ви, Срби, а посебно ми, Руси, пред овим портретом треба да застанемо, јер је ово место почасти и поноса – говори нам Елизабета Павловна, кустос војне галерије Ермитажа. – Овде се уче лекције о узвишености, патриотизму, одбрани вере… Колико смо ми, Руси, поносни, толико треба да буду поносни и Срби, из чијих је корена изникао овакав један јунак.

Враћамо се у биографију Михаила Милорадовића, славног војсковође Кутузовљевог „крилатог генерала“, и губернатора Петербурга, у време царске Русије. У ову, његову биографију, уписано је да је био, не само славни војсковођа, већ да је, током најтежих битака за Русију, показао и да је човек. Човек, у правом смислу те речи. Борећи се за Русију, борио се и за сваког војника. По људскости је и уписан, као нико пре ни после њега. Мудрошћу херцеговачког Србина, коју је наследио од предака, Богдана и Стефана, који су почетком седамдесетих нашли уточиште у Петербургу, водио се до краја живота. Руски војници су га волели и следили, забележили су руски биографи.

михаило милорадовић
Кустоси Елизабета Павловна и Иван Фјодорович Прима/Фото: Новости

Велика жалост је била у народу тадашње Русије, када су га у устанку противника цара Николаја И, управо руски војници убили. Пуцали су му у леђа.

– Пре него што је издахнуо, молио је да му кажу ко су убице – слушамо причу у Ермитажу, испред портрета лепог генерала Милорадовића. – Одговорили су му посилни: „У вас нису пуцали руски војници“, пуцали су издајници. Он је узвратио: „Сада мирно могу да умрем“.

михаило милорадовић
У Ермитажу/Фото: Новости

Преци верници и ратници

Племићка породица Милорадовић, из околине Мостара, у Русији је потражила уточиште, бежећи од турске власти, почетком 18. века. У тадањши, царски Петербург, први су стигли Богдан и Стефан, рудари, копачи сребрне руде. Породица се касније увећавала и за време Петра И Великог, тек се пронело њихово име у великој, царској Русији, која ће прославити његове српске корене. Михаило Милорадовић, знаменити руски војсковођа и први човек петроградске губерније, сахрањен је у манастиру Александра Невског, у Санкт Петербургу. У крипти, испред олтара, почивају његове мошти.

михаило вукобратовић
Ермитаж/Фото: Новости

Мостарски Срби

Током претходних деценија, међу екскурзијама са бивших југословенских простора, које походе Санкт Петербург, најмање је мостарских Срба. Да знају који њихов предак почива у једном од најзнаменитијих манастира, а можда им још то нико није ни рекао, долазили би да се поклоне моштима Милорадовића. Нешто науче у овом, најзнаменитијем музеју на свету, у коме Руси чувају успомену на њиховог претка.

Милена Марковић, Новости

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.