Горан Шарић: КОЛИНДИНО ЈОГУРТ ДОМОЉУБЉЕ – Месарова кћи која је патила за мљечним производима

Колинда Грабар Китаровић изјавила је за аустријске новине: „Одрасла сам у комунизму, и нисам хтјела ништа друго него да изађем из тога. Хтјела сам бити слободна. Хтјела сам имати могућност у дућану бирати између разних врста јогурта.“ У истом разговору Колинда каже да су њезини сународњаци ако би се изјаснили као Хрвати, ишли у затвор.

колинда грабар китаровић

Кавни јогурт обиљежио је моје прве године живота. Мајка ми га је куповала сваки дан. Кад је 1992. Туђман „створио Хрватску“ (у тренутку кад настају још 22 државе, међу којима и оне које нису ни хтјеле самосталност) кавни јогурт више није долазио јер је његов произвођач био из Словеније (коју је „створио“ Кучан, а Македонију је „створио“ Глигоров). Тако да сам за разлику од Колинде стварно остао жељан тог јогурта јер га у овој „слободној и неовисној Хрватској“ више нема. То је земља за коју је Колиндин ХДЗ 1990. рекао да ће за 10 година бити Швицарска, а онда су учинили све да се цијела земља пресели у Швицарску, Њемачку, Аустрију, Ирску, па су на неки начин обећање и испунили.

Завод за мљекарство Пољопривредног факултета у Загребу 1974. објавио је анализу чак 85 узорака „чврстих“ јогурта и „чврстих“ крављих киселих млијека. У то вријеме Колинда је била кћерка месара који је имао фарму крава. Месари су у Југославији, уз механичаре и још неке друге професије највише зарађивали, па јој је тако отац могао сваки дан куповати други јогурт. Уласком у ЕУ хрватска мљечна индустрија је уништена, сјећамо се пољопривредника који су прољевали млијеко по улици, а хрватски бренд за јогурте и мљечне производе, „Дукат“ купила је француска Лакталис група.

колинда грабар китаровић

Колиндини дјед и бака су били у партизанима. Један рођак њезиних родитеља чак је био у пратећем батаљону Јосипа Броза. Њено село и читав њен крај били су комунистички и партизански, без и једног јединог усташе. Они су стварали тај комунизам из кога је она наводно хтјела побјећи. Потиче из добростојеће, партизанске породице. Са 16 година отишла је на школовање у Америку, касније се из њихових школа вратила као одушевљени сљедбеник америчке либералне демокрације и НАТО агресивних интервенција.

То је нормалан пут, дјеца партизана и црвене буржуазије чији су нам родитељи натурали комунизам и титоизам, данас су највећи заговорници евроунијатства и НАТО-атлантизма, први и најгласнији кад треба подржати неку америчку агресију на слободну земљу било гдје у свијету.

И Ана Брнабић има сличан бекграунд, јер се код комуниста и партизана влада династички, мјењају се идеологије, али се са власти не дају.

Иако је цијели Колиндин мандат обиљежило лицемјерје, обмањивање, патетика и незнање, овај интервју је врхунац. Пошто је данима обилазила ограду око Бијеле Куће, без да је икад објаснила да ли је у Америку ишла на липосукцију, након што је приликом посјете Канади изјавила да је то земља која је са минималним ресурсима направила највеће разултате (а Канада четврта на свијету по ресурсима), и пошто је у неколико интервјуа упорно понављала неистину да је живјела иза Жељезне завјесе, свјетско првенство у Русији било је врхунац њезиних бламажа, понашање недостојно ни кафе-куварице у НАТО-пакту. И таман кад смо на то мало заборавили дошао је овај интервју.

Јадна Колинда није се смијела изјаснити као Хрват, у земљи у којој се диктатор те земље, Јосип Броз Тито изјашњавао као Хрват и католик. У земљи у којој се на попису из 1971. 4.526.782 људи изјаснило као Хрвати. У земљи у којој је од свих 6 република једино Хрватској било дозвољено да има химну која се свакодневно у поноћ пуштала на тадашњем Радио Загребу, данашњем ХРТ-у.

У вријеме Колиндиног дјетињства и младости у Хрватској би се у годину дана изградило више хотела него у ових 26 година од кад постоји Хрватска држава. Тада је у Хрватској живјело више Хрвата него данас, јер од 1991. Хрватска има константан пад наталитета и раст морталитета и исељавања. Само 6 километара од Колиндиног села је Ријека, која је тада била једно од 3 највећа бродоградилишта свијета, а данас су радници ријечког бродоградилишта на улици. Ријека је тада била једна од највећих лука у Европи, а сад више није највећа ни на Јадрану, мања је и од Трста и од Копра.

Колиндино јогурт домољубље је слика и прилика наратива и идеологије хрватства коју Црква, политичари и интелектуаци форсирају већ готово 3 десетљећа. За све је крива Југославија, Орјуна, Срби, четници, стока ситног зуба, унутрашњи непријатељ, црвени и жути врагови и сви, само не елите предвођене ХДЗ-ом које су земљу која је 1988. била богатија од 12 садашњих чланица ЕУ за мање од 30 година довеле до тога да дјели посљедње мјесто са Бугарском по свим могућим и немогућим показатељима.

Месарева кћи патила је за мљечним производима у земљи у којој је било 85 врста домаћих јогурта. Данас Хрвати могу бирати између разних врста јогурта, али страних, јер домаће више немају.

ФБ Горан Шарић