10 МИЛИОНА ЗА ЗАВЕСЕ Министарство спољних послова набавља луксузни намештај, а посао је добио ОРТАК ВЕЉКА ОДАЛОВИЋА

Министарство спољних послова издвојило је близу 10 милиона динара за луксузни намештај, китњасте завесе, ручно рађене тепихе, а све послове добио је “Дрвоинпекс инжењеринг”, фирма пријатеља функционера СПС Вељка Одаловића, сазнаје Блиц.

министарство спољних послова
Вељко Одаловић/Фото: Димитрије Гол. Танјуг

Ова компанија, чији је власник Влада Живановић, победила је на тендеру за улепшавање простора. Међутим, уместо јединствене јавне набавке велике вредности расписано је пет мањих, а победу на свима је однео “Дрвоинпекс инжењеринг”. Налог да се набавка разбије на мање наводно је дао Вељко Одаловић, генерални секретар МСП, како би лакше наместио посао овој фирми.

Према сазнањима Блица, генерални секретар Одаловић и власник фирме “Дрвоинпекс инжењеринг” Влада Живановић су нераздвојни пријатељи.

– Овај партнерски однос траје поодавно и Живановић није набављао само намештај за МСП – каже извор Блица.

Да има индиција да овакав начин набавке није случајан, потврђује и то што су завесе и драперије са истим карактеристикама два пута наручиване, а да је на таквој процедури инсистирао Одаловић.

– Генерални секретар је тражио да се набавка велике вредности разбије на пет малих. Проценио је да је то боље да би наместио посао свом пријатељу. Додуше, и услове које је дефинисао у документацији мало ко може да испуни. Тражио је завесе од посебног материјала, драперије од броката и са круном, трпезаријски сто од букве посебних димензија и ногара. Уз такав намештај иду и скупи теписи који су ручно ткани, који притом морају да имају и посебне шаре. Зато се на свих пет тендера јавила само фирма “Дрвоинпекс инжењеринг” и она је, наравно, победник, а да ли је баш све испоручила што је тражено, неизвесно је. Оно што је интересантно је да се понуђене цене које је дао „Дрвоимпекс инжењеринг“ готово у динар поклопају са процењеним вредностима набавке. То указује да су они имали јасне координате какву понуду треба да дају. Ко им је дао, нека се преиспита, али јасно је и да иако су свих пет тендера појединачно били малих вредности, укупан новац који је ушао у касу фирме пријатеља Вељка Одаловића је велики јер је реч о 10 милиона динара. Наша сазнања указују и да је кабинет министра Ивице Дачића недавно анонимно обавештен да је Одаловић наместио јавну набавку свом пријатељу – каже наш извор из МСП.

министарство спољних послова
Фото: Блиц/РАС Србија

Он додаје да су тендери за улепшавање расписивани фазно, у року од три месеца, и да су паре већ легле на рачун “Дрвоинпекс инжењеринга”

– Нико у МСП не зна где ће завршити луксузни намештај. По ономе што је тражено, заслужује да буде у простору који је репрезентативан, односно да га користе високи функционери Министарства. Толико је све било испланирано да су и слике за неке примерке, попут масивних столова, али и месинганих чивилука, биле у конкурсној документацији. То је све урађено да би се исфаворизовао Живановић. Тако је за набавку посебних тепиха и стаза плаћено око 2,2 милиона динара, за неколико луксузних комада дрвеног намештаја чак 3 милиона. Текстилне тканине за резиденцијалне објекте, коштале су пореске обвезнике Србије 1,8 милиона, а за завесе и драперије, за које су расписана два тендера, плаћено је више од 2,1 милион динара. Све у свему, око 10 милиона динара је утрошено а да се не зна где ће тај луксуз завршити. У МСП се шапуће да је ово само услуга пријатељу генералног секретара и да би цео поступак требало да се преиспита – каже наш извор.

У Министарству мук на питања новинара

Блиц је још у петак 26. октобра упутио питања Министарству спољних послова. Желели су да чују и другу страну и објашњење око јавних набавки које се односе на куповину намештаја, завеса и тепиха. Међутим, одговор нису добили до закључења броја, тврди се у тексту.

Слађана Вукашиновић, Блиц

1 коментар

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.