Безбожна црногорска власт РУШИ ЈОШ ЈЕДНУ ЊЕГОШЕВУ ЦРКВУ

Верници Српске православне цркве најавили су да ће се ноћ уочи најаве рушења Крстионице на Превлаци Светог Архангела Михајла, код Тивта, окупити како би спречили њено рушење.

верници српске православне цркве
Фото: YouTube Printscreen @ in4snet

Верници Српске православне цркве најавили су да ће се ноћ уочи најаве рушења Крстионице на Превлаци Светог Архангела Михајла, код Тивта, окупити како би спречили њено рушење.

Против одлуке власти грађани, верници СПЦ, не могу да рачунају на помоћ институција у одбрани својих права. Машинама које ће се у уторак појавити како би извршиле вољу власти „успротивиће“ се молитвом, преноси портал ИН4С.

Крстионица чак није ни подигнута нелегално, јер је, по плану ДУП-а из 2010. године, овај део острва предвиђен за градњу верских објеката.

Предивна крстионица налази се у самом мору и представља обнављање старе, изграђене пре више од 11 векова у седишту прве Зетске епископије Светог Саве, успостављене давне 1220. године. У 15. веку, после млетачких освајања, пребачена је у Венецију, а за време НДХ 1942. године пренета у Хрватску, где се и данас налази.

Када је грофица Катарина Властелиновић 1833. године купила део острва знајући за његову светињу, она је обновила део конака и саградила Цркву Свете Тројице и предала је Његошу.

У склопу прославе 800 година од аутокефалности СПЦ и осам векова од оснивања прве Зетске епископије на Превлаци урађени су пројекти обнове, на основу археолошких истраживања на овом локалитету.

У манастиру Михољска превлака свакодневно се врше крштења и све је више оних који у летњем периоду желе да се крсте погружавањем у море. Због тога је и одлучено да Крстионица буде обновљена и постављена на води. Непосредно испод остатака манастира налазила се манастирска стара понта која је ојачана, а на њој подигнута мала црква — Крстионица, посвећена Светом Ловћенском тајновидцу — Петру Другом Петровићу Његошу.

Црква са Крстионицом има укупно 11 квадрата и по многима је и овако недовршена украс обале и девастираног острва. Она не само да је у складу са потребама и обновом будућег манастира но и са архитектуром 9. века са ових простора — црква је осмоугаона, на стубовима.

Подсетимо колики је притисак и дан-данас да се сруши црквица на Румији. Међутим, највећу трауму још увек представља рушење Његошеве капеле на Ловћену, где ни гроб ни аманет светог владике властима нису били битни.

Управо у спомен на овај трагичан догађај, као и на рушење манастира на Превлаци, Крстионица је и названа „Суза Његошева“.

Спутњик