„ТО ЈЕ БИЛА ГРЕШКА“ Француски амбасадор о распореду седења у Паризу: Молимо Вучића и српски народ за ИЗВИЊЕЊЕ

Амбасадор Француске у Београду Фредерик Мондолони упутио је данас извињење председнику Србије Александру Вучићу и српском народу због протокола и распореда седења на свечаности обележавања Дана победе у Паризу.

амбасадор француске
Фото: Владимир Живојиновић, РАС Србија

– Са Србијом смо веома блиски. Србија је у Првом светском рату изгубила скоро трећину становништва, 62 одсто мушке популације и Француска то не заборавља – рекао је Мондолони гостујући на Првој.

Каже да не зна шта се тачно десило у Паризу пошто је он јуче присуствовао у Београду церемонији на Француском војном гробљу.

– Мало сам тужан, јер је требало јутрос да славимо нашу заједничку победу, уочи најављене посете француског председника Србији. Ово је на неки начин све то мало покварило за нас – истакао је Мондолони.

Додао је да је реч о неспретности која је, како је оценио, за жаљење.

амбасадор француске
Фото: ПРОМО

На питање како коментарише новинске наслове, попут једног да се Француска обрукала због тога, Мондолони је поновио да је то била грешка и неспретност за жаљење.

– И ја читам новине, то је била грешка за жаљење и молимо председника Вучића и српски народ за извињење – поручио је Мондолони.

Распоред седења званица, шефова држава и влада, на свечаности у Паризу изазвао је не мало чуђење и негодовање многих званица, посебно због места које је добио Хашим Тачи – одмах иза руског председника Владимира Путина.

– То су слике, али реалност је да није било значајнијег протоколарног дочека за Косово него за Србију, а како су се ствари одвијале, Тачи је можда био у фокусу камера. Треба бити на том месту и видети како се то заиста десило… – наводи Мондолони.

На констатацију новинара да није демантовао поједине медије да је Тачију продато место на церемонији поред председника Русије Владимира Путина, Мондолони је рекао да жели да говори о озбиљним стварима и да нико у Србији не верује у такве ствари.

Ко је имао боље место: Тачи или Вучић?

 амбасадор француске
Фото: Михаил Мецел, Спутњик/Кремлин Пул/ЕПА

На питање ко је имао боље место, Тачи или Вучић, Мондолони каже да не мери ствари тако.

„Мислим да је Србија имала значај у Првом светском рату и Француска томе придаје велики значај. У Првом светском рату наше братство је по оружју. У Паризу је падала киша, у Београду је била дивна церемонија и захвалио бих министру Дачићу на присуству“.

На констатацију водитеља да се Мондолони у име председника Емануела Макрона и Француске извинио председнику Србије, амбасадор је рекао да са Србијом желе да обележе јако пријатељство.

– Макрон ће доћи у посету почетком децембра, а то је јак гест јер Француска није имала посету председника већ 17 година Србији. Желимо да радимо са Србијом више на економском плану. На културном плану желимо да француски језик буде присутнији. Имамо пуно ствари које желимо да радимо – казао је Мондолони и захвалио председнику Србије Вучићу што је дошао у Париз на обележавање Дана победе у Првом светском рату.

Танјуг

1 коментар

Comments are closed.