За време велепошасти носите хихобран да не завршите на дисајнику: Избор за најбољу нову хрватску реч

За реч пандемија предложена је велепошаст, за коморбидитет суболест, за респиратор дишник или дисајник, а за локдаун (закључавање) друштвостај или обуставка.

новохрватски
Фото: Илустрација

Хрватски часопис „Језик“ и Фондација „Др Иван Шретер“ објавили су 19 речи које су ушле у ужи избор такмичења за најбољу нову хрватску реч и награду „Др Иван Шретер“ за 2020, а три речи ускоро ће бити проглашене најбољима. Од 19 речи, чак осам њих покушава да замени туђице које су повезане са епидемијом ковида-19.

За реч пандемија предложена је велепошаст, за коморбидитет суболест, за респиратор дишник или дисајник, а за локдаун (закључавање) друштвостај или обуставка. Реч хихобран предложена је за визир, стаклопластично помагало које штити од кијања и осталих капљичних напада, а за самоизолацију – самоосама.

новохрватски
Фото: Twitter

За њузлетер предложен је новосник, за регенератор обновник, за соларну плочу сунцозор, за особу која говори знаковним језиком за особе оштећеног слуха реч рукозборац, за скриншотовање прекликање, за табу забрањеница, а за коректор – пребрисач или пребрисник.

Уместо новчаника за картице (етуи) предложена је нова реч картичник, а шекспирити за некога ко се на разметљив и неоправдан начин прави/приказује великим писцем, тј. кад се неко неутемељено буса да је раван чак и Вилијаму Шекспиру.

Фото: Twitter

На такмичење за најбољу нову хрватску реч пристигле су 244 речи од 166 предлагача, јавља агенција Хина.