Приведене вође „Левијатана“ због наводних претњи азилу за псе (ВИДЕО)

Павле Бихали и Александар Буханац, вође групе „Левијатан“, приведени су јуче због претњи на интернету једном азилу за псе, сазнаје Блиц.

вође групе левијатан
Фото: Приватна архива

Покрет „Левијатан“ у жижу јавности доспео је 2017, када су на друштвеним мрежама освануле фотографије неколико истетовираних и набилдованих момака са фантомкама који су „дошли да бране животиње“.

Фондација „Левијатан“ представља групу људи која за себе каже да се бори против злостављања животиња, али и збрињавањем напуштених. То чине на веома контроверзан начин, претећи људима и промовишући своје бруталне акције путем друштвених мрежа.

Под слоганом „Не дирај животиње, наћи ћемо те“ и „До сада си сејао страх, а сада је страх дошао по тебе“ спроводе изузетно агресивну праксу, испуњену претњама, грубим порукама, псовкама и позивима на линч, тврди Блиц.

Њихов заштитни знак је шапа медведа испод које је исписано име Фондације, а вођа је извесни Павле Бихали, који на свом Фејсбук налогу објављује фотографије осуђених и неких од најокорелих српских криминалаца. Уз то, Павле воли да промовише српске криминалце, а има и мајицу са ликом Луке Бојовића у којој се радо фотографише. Диви се и убијеном Радету Ракоњцу, куму Жељка Ражнатовића и пријатељу Луке Бојовића, наводи се у тексту Блица.

Узимајући на себе улогу алтернативе државним органима који, како кажу, не раде свој посао, побрали су симпатије многих корисника мрежа, а управо их такав систем разликује од уобичајених удружења која се баве заштитом животиња.

У жижу јавности су доспели 2017. године, када је обнародована фотографија на којој шесторица тетовираних набилдованих мушкараца и са фантомкама на глави поручују „да ће наћи сваког ко буде дирао животиње“.

вође покрета левијатан
Фото: Фејсбук

Њихов систем рада је такав да, поред тога што поделе са полицијом своја сазнања о евентуалном злостављању, на друштвеним мрежама објављују фотографије и личне податке потенцијалног злостављача, нуде новчане награде за информацију више, а готово увек су овакве поруке поткрепљене отвореним претњама злостављачима.

Пошто имају свој тим адвоката који их саветује о границама законског поступања, а како су у последње време јавност упознавали с проневерама великих сума буџетског новца од стране разних локалних самоуправа, путем лажних азила за псе и других преварних радњи, постоји основана сумња да је ово привођење извршено на захтев некога од именованих челника општина које се баве наведеним махинацијама.

Како сазнајемо,  Павле Бихали и Александар Буханац су ухапшени по налогу Вишег јавнот тужилаштва у Београду због постојања сумње да су извршили кривично дело угрожавање сигурности, саопштио је МУП.

– Они се сумњиче да су преко друштвене мреже Фејсбук поставили видео објаву претеће садржине у којој су, између осталог, износили претњу да ће напасти на живот и тело оштећених – саопштио је МУП.

Бихали и Буханац су, уз кривичну пријаву, приведени надлежном тужилаштву.

Блиц / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.