Најбогатији европски владар био је СРБИН! (ФОТО)

Главни приходи су му били од многобројних рудника у Србији, из којих је вађено злато и сребро, и од имања која је имао у Угарској. Трговао је са Млетачком и Дубровачком републиком.

ирина бранковић
Деспот Ђурађ Бранковић / Фото: Wikipedia

У време деспота Ђурђа Бранковића, Србија је била богата земља. О њеном богатству сведочи чињеница да је из срских рудника годишње вађено 30 тона злата и сребра, а у целој Европи 47 тона.

Ђурађ Бранковић је био најбогатији европски владар у првој половини 15. века.

Дубровачка република је куповала слободу од Турака, златом деспота Ђурђа Бранковића, све до доласка Наполеона.

Ђурађ је ковао и свој новац у топионицама у Новом Брду, Трепчи, Руднику, Лецу, Брскову, Сребреници и Смедереву. Његов ковани новац је спадао у једне од најлепших европских монета. На кованицама је био приказан његов лик с једне стране, а са друге – лав, симбол владарске куће Вуковић-Бранковић.

Деспот се спомиње као изразито леп човек. Путописац Енеја Силвије га спомиње као снажног човека, господског лица, густе браде, великих бркова и дуге косе која му је падала до рамена.

Ђурађ Бранковић: Био је српски деспот, други син Вука Бранковића и Маре, ћерке кнеза Лазара. Носио је име по свецу (Ђорђу Кападокијском), као и његов унук Ђорђе Бранковић, иако нису имали исто презиме, него су се по именима очева презивали један Вуковић, а други Стефановић. Од времена Мавра Орбинија (1601. године), историја њихову породицу назива Бранковићима.

Године 1456. у Бранковићев дворац у Купинику долази Михајло Силађи, београдски заповедник, како би од деспота узео новац којим би се платио смештај смедеревских избеглица у Београд (били су измештени због куге). Том приликом је дошло до двобоја између Бранковића и Силађија и деспот је рањен. Од задобијених повреда се никад није опоравио и умро је на Бадњи дан исте године.

После његове смрти, сво деспотово злато даровано је Турској као данак. Њиме је Дубровачка република куповала слободу све до доласка Наполеона.

Ј.П, Магазин Новости