ПУТ БЕЗ ПОВРАТКА: Тужна судбина првог живог бића у свемиру и потресни опроштај жене која га је тренирала

Пронађена је женка мешанац луталица на улицама Москве и њен живот се из корена променио. Најпознатији пас који је први дошао до васионе крије тужну причу.

Лајка
Фото: Профимедиа

Године 1957. Совјетски Савез је лансирао Спутњик 2 у орбиту у оквиру популарне трке за освајање свемира. Овај период описује трку између две светске силе тог времена САД-а и СССР-а везану за васиону и ванземљаске активности.

Совјети су први послали сателит у свемир, али и човека, Јурија Гагарина, док су Американци успели да се искрцају на Месец.

У оквиру трке за свемиром, лансирана је и Лајка у летелици. Пронађена је женка мешанац луталица на улицама Москве и њен живот се из корена променио. Била је први пас у орбити.

После лансирања, убрзо је дошло до грешке у систему и није се одвојила ракета од остатка летелице што је довело до наглог пораста температуре. Лајка је претрпела велике болове и због „прегревања организма“ је умрла само неколико сати после полетања.

Први извештаји су гласили да је умрла од недостатка кисеоника, али је Совјетска влада оповргавала ове теорије, додајући да је примила фаталну дозу и да је пре него што је нестало кисеоника „успавана“. Међутим, тек 2002. године су се појавиле праве информације о њеној судбини.

О њеној судбини је проговорила и Алилија Котовскаја, која је Лајку тренирала.

– Знали смо да ће она угинути током лета, у то време није било начина да је вратимо. Отишла сам да је посетим, замолила је да нам опрости и плакала сам док сам је последњи пут мазила – прича Котовскаја. Дан касније, Лајка је кренула на пут без повратка.

Нпортал

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.