Грк бициклом прешао пут од Солуна до гроба патријарха Павла: „Ја сам Атанасиос, пријатељ српског народа. Србија с’агапо!“

Грк Атанасиос Дигинис (78) прешао је бициклом пут од Солуна до манастира Раковица код Београда, где се налази гроб патријарха српског Павла.

атанасиос дигинис
Фото: Принтскрин РТС

„Патријарх је заслужио ову жртву, да дођем до његовог споменика бициклом. Одушевио ме је као поглавар цркве, али пре свега као човек. Када сам дошао за време бомбардовања, помогао ми је да распоредимо медицинску помоћ. Тада сам га заволео и заувек ми је остао у срцу”, прича Атанасиос Дигинис.

Пут од 600 километара Дигинис је започео са жељом да помогне српском народу, а пре више од две деценије, на исту мисију кренуо је за време бомбардовања, када је донео неопходну медицинску помоћ.

Дигинис каже да су и српски и грчки народ сада пред великим искушењима и могу да их превазиђу ако буду сложни.

“У овим тешким временима многи покушавају да одузму слободу Србији. Ваша земља треба сама да одлучи кога жели за пријатеља”, поручио је Дигинис.

О пријатељству два народа, грчки сликар и добротвор учио је од деде, који се дружио са српским борцима. Симболично, пут је пре недељу дана започео са места на којем многи почивају, на Зејтинлику у Солуну, преноси РТС.

атанасиос дигинис
У манастиру Раковица / Фото: РТС принтскрин

После јутрења и Свете литургије у манастиру Раковица, следећа станица му је Храм Светог Саве, а у Београду ће остати неколико дана са жељом да што даље пошаље поруку мира и заједништва.

„Ја сам Атанасиос Дигинис, пријатељ српског народа. Србија, сагапо (волим те)!”, поручио је Дигинис.

РТС