ЕП усвојио Резолуцију о Србији: Србија НЕ МОЖЕ у ЕУ док не призна ГЕНОЦИД у Сребреници!

Европски парламент је огромном већином од 503 гласа „за“ усвојио Резолуцију о Србији, којом се констатује напредак земље на путу приступања ЕУ. Против је било 85, а уздржаних 47 посланика.

европски парламент
Европски парламент/Фото: Фредерик Флорин, АФП

Нормализација односа са Косовом поново је назначена као кључна за даљи напредак Србије. Резолуцијом се указује на потребу јачања реформи, посебно у области владавине права.

Резолуција о Србији у основи има извештај известиоца Европског парламента Дејвида Макалистера. Он је ове године тежиште ставио на пет области: економски раст, владавину права, медијске слободе, дијалог са Косовом и рад Парламента Србије.

Србија је и ове годИне највише похвала добила на рачун спроведених економских реформи, јачања привредног раста и макроекономске стабилности.

Највише пажње и овога пута Европски парламент дао је области владавине права у Србији, уз констатацију да је напредак у тој области кључан за целокупни напредак Србије ка чланству у ЕУ.

Посебно се инсистира на независности правосуђа, јачој борби против корупције и организованог криминала, као и на обезбеђивању услова за медијске слободе и слободу изражавања.

Европски парламент похвалио је Србију за конструктивне билатералне односе у региону, али и назначио важност нормализације односа са Косовом.

Србија се позива на примену свих досад постигнутих споразума у оквиру дијалога Београда и Приштине, при чему се посебно инсистира на формирању Заједнице српских општина.

Наглашава се важност убрзања „нове фазе дијалога“, која се односи на свеобухватну нормализацију односа Србије и Косова кроз „дефинисани правно обавезујући споразум“, а од Европске службе за спољне послове тражи се оцењивање рада обе стране у процесу испуњавања обавеза.

Резолуција о Србији ове године има истоветан део текста као и Резолуција о Косову, у коме се наглашава „мултиетничка природа и Косова и Србије“, као и чињеница да „етнички хомогене државе не би требало да буду циљ у региону“.

„Подржава се дијалог у коме посредује ЕУ као оквир за постизање свеобухватног договора између Србије и Косова. Сматра се да сваки споразум може бити прихватљив само ако је обострано усаглашен, узима у обзир укупну стабилност региона и међународно право“, стоји у тесту обе резолуције.

И ове године, Европски парламент је позвао Србију да више усклађује своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ, „укључујући и политику према Русији“.

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Макалистер је поводом усвајања Резолуције о Србији поручио да је земља напредовала на свом европском путу и да постоји широка подршка међу европским парламентарним групама за пут Србије ка чланству у Унији.

„Србија ће се придружити ЕУ када буде спремна, надам се пре, боље него касније. Та спремност зависи од наставка реформи и наставка политике добросуседских односа и помирења, иако разумем да није лак тренутка у односима Београда и Приштине због одлука које је Приштина донела“, поручио је Макалистер.

Учествујући у дебати која је претходила усвајању Резолуције о Србији, европски комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан такође је означио решавање косовског питања и владавину права као кључне на ЕУ путу Србије.

„Србија је усвојила важне мере у области владавине прва и спровела неопходне институционалне реформе. Ипак, кашњења се гомилају у многим областима, а конкретне резултате је тешко приказати“, оценио је Јоханес Хан.

Он је позвао на јачи напредак у области реформе правосуђа, у борби против корупције, као и у заштити фундаменталних права, укључујући и медијске слободе. Европски комесар је оценио да је ЕУ најзначајнији партнер Србије и позвао власти у земљи да грађанима јасније представе европске вредности, као и добробити и обавезе које проистичу из чланства у ЕУ. Резолуције Европског парламента немају обавезујући карактер, али служе као важне политичке смернице земљама које се налазе на путу евроинтеграција, као и земљама-чланицама ЕУ.

европски парламент
Фото: Јарослав Пап, Танјуг

Посланици Европског парламента у оквиру расправе о Извештају о напретку Србије усвојили су амандман словеначког заступника Игора Шолтеса о Сребреници.

„Жалимо због поновљеног порицања геноцида у Сребреници од неких српских званичника, те их подсећамо да пуна сарадња с Међународним кривичним трибуналом за бившу Југославију и Механизмом који га је наследио, укључује пуно прихватање и примену његових пресуда и одлука. Признавање геноцида у Сребреници је основни корак на путу Србије ка приступању ЕУ“, стоји у амандману Игора Шолтеса из парламентарне групе Зелених, преноси Н1.

После његовог излагања, усвојена је резолуција у коначном тексту са 503 гласа за. Осамдесет и пет посланика је било против, а њих 47 је било суздржано.

Спутњик