КРВНИК НА СЛОБОДИ Прети тужбом Вучићу: Орић није имао милости ни према ДЕЦИ: Дечаку секли руке и урезивали му крст на грудима (ФОТО) (ВИДЕО)

Одсецање руку и избијање зуба једанаестогодишњаку коме је преко целог стомака урезан крст, целоноћно масовно силовање српских девојака, играње фудбала главама српских војника, убијање затвореника који су се предали, масакрирање и иживљавање над цивилима – само су неки од злочина о којима се говорило на суђењу Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу, које је јуче по други пут Суд БиХ ослободио оптужнице за злочине над Србима 1992. на подручју Сребренице.

насер орић
Фото: Курир

Током суђења Насеру Орићу сведоци су причали о његовим зверским злочинима и убиствима тројице српских заробљеника, али Судском већу Суда БиХ то није било довољно да га осуде.

Једна од најстравичнијих судбина везана је уз име 11-огодишњег Слободана Стојановића. Он се вратио у село како би спасао свог пса, али су га ухватили. Касније је пронађен са шест избијених зуба и разрезаним трбухом у облику крста, док су му руке биле одсечене до лаката.

на суђењу насеру орићу
Фото: Printscreen

Један од сведока детаљно је испричао како је Орић у Залазју 1992. године брутално убио судију Слободана Илића.Он је појаснио да су судији руке биле везане иза леђа и да је гледао како га је Орић испитивао.

– Судија Илић му није одговарао и због тога га је Орић ударио, тресао и галамио на њега. После неког времена ножем га је убо испод врата и у прса. Илић је јаукнуо од бола и пао на колена, а Орић га је поново ударио и преврнуо на земљу, а затим га још неколико пута ударио ногама – испричао је сведок.

на суђењу насеру орићу
Подршка Насеру Орићу/Фото: Синиша Пашалић, РАС Србија

Он је додао да је касније видео да Илићу иде и крв из ока, а да је затим Орић узео аутоматску пушку и у њега испалио рафал од седам или осам метака.

Када је у питању убиство Милутина Милошевића сведоци су испричали да је он био заробљен и да га је такође испитивао Орић.

– Испитивање је трајало више од сат времена, Орић је био изнервиран и ударао га је рукама, ногама, чиме је стигао. Чуо сам како јечи. Пуцао је у њега из аутоматске пушке и не могу да гарантујем да је био мртав. Видео сам да га је затим једним рафалом „потврдио“ оптужени Сабахудин Мухић, којег сам знао од раније – изјавио је један од сведока.

на суђењу насеру орићу
Орић победоносно излази са суђења/Фото: Синиша Пашалић, РАС Србија

Он је рекао да је Милошевић укопан на ливади поред поточића у близини куће Асима Мехића, те да је гробница у којој је укопан посута кречом.

Сведок је говорио и о акцији на село Куњерац са циљем заузимања базена за воду, у који је требало да сипају отров. Он је испричао рекао да је у Куњерцу видио Орића како седи на неким дрвима, а два метра од њега било је пет, шест заробљених Срба.

на суђењу насеру орићу
Слободан Стојановић је убијен 1992. године/Фото: Youtube printscreen

– Препознао сам фотографа Митра Савића званог Мачак. Када сам га видео дошло ми је да плачем, био је уплашен, а нисам смео да му помогнем. Мухић је с њим нешто причао, а када је дошао Орић, уз дреку и вику почео је да га испитује. Почео је да га удара, а онда је извадио колт и пуцао му у прса и главу. Убијен је још један Србин, али не знам ко је – испричао је током суђења заштићени сведок.

Суд: „Није доказана кривица“

У образложењу пресуде наведено је да у поновљеном поступку није доказана кривица оптужених. Породице српских жртава одмах су у пратњи специјалне полиције, наоружане дугим цевима, напустиле Суд БиХ, а испред су дочекани узвицима „Алаху екбер“ од стране више десетина Орићевих присталица.

У тренутку када је аутобус са члановима породица српских жртава напуштао паркинг Суда БиХ могле су се чути и салве звиждука Орићевих присталица који су пред судом носили транспаренте и ратне заставе БиХ. Породице жртава Орићевих злочина у и око Сребренице испред суда су оставиле натпис „Суд БиХ = Насер Орић“ који је убрзо уклоњен.

Орић изазио саучешће породицама убијених Срба?!

У изјави за агенцију Патриа Насер Орић је рекао да изражава саучешће породицама убијених Срба те да је процес против њега био монтиран, заснован на изјави заштићеног сведока „О-1“ који је „вишеструко пресуђиван за кривична дела, који се покушао представити као борац Армије РБиХ, а на крају је доказано да то није никада био“.

– Напади великосрпских снага из Србије на мене и мој народ трају од 1992. Ми смо још увек најистуренија тачка БиХ према Србији и нама је јасно да ћемо увек бити први на удару – рекао је Орић.

на суђењу насеру орићу
Одмах по изрицању пресуде, Орић гостује на сарајвској телевизији Face и најављјује тужбу против председника Србије/Фото: Printscreen

Оптужница

Према оптужници Насер Орић и Сабахудин Мухић били су оптужени да су у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Међутим, они су јуче правоснажном пресудом ослобођени за ове злочине.

Нема правде за српске жртве

На изрицању пресуде није био присутан тужилац Мирослав Јањић, а основни разлог ослобађајуће пресуде ратном команданту такозване Армије БиХ Насеру Орићу је то што у правосудним институцијама БиХ нема правде за српске жртве, сматра он.

– То је постало потпуно очигледно и, како сада изгледа, те правде за Србе неће ни бити. Надлежна тела, мислим на ВСТС, треба да се добро запитају да ли је ово то право правосуђе БиХ какво треба да буде – рекао је Јањић Срни. Он је прецизирао да у судници Суда БиХ нема ни жртава, ни судија, а ни тужилаца из Српске.

Г. Обрадовић, Блиц