Инцидент код Книна уочи Божића: Ово је отворени позив на обрачун с преосталим Србима

У ноћи између 4. и 5. јануара, на споменик жртвама фашизма у српском селу Полача код Книна, подигнутом 1963. године, исписани су усташки симбол „U“ и крст изнад слова.

полача код книна
Фото: Танјуг / Информативна служба Савеза Срба из региона

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцењује да исписани графити представљају отворени позив на обрачун са преосталим Србима у том селу и шире у Хрватској.

Ти графити су део десетина хиљада графита и порука истог и сличног садржаја који су исписани широм Хрватске и којима се шаље порука преосталим Србима да нису добродошли и да им је најбоље да се што пре иселе или асимилују, навео је Линта у изјави за јавност, преноси Танјуг.

Кључни проблем јесте чињеница што актуелна власт у Хрватској, као и претходне власти, јавно не осуђује говор мржње и позив на обрачун са преосталим Србима, рекао је Линта и указао да и полиција не уклања наведене графите и поруке, не проналази организаторе и извршиоце ових вандалских чинова, нити се кривци кажњавају.

Линта оцењује лицемерним чињеницу да је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић честитала Божић свештенству и верницима Српске православне цркве у Хрватској, а истовремено дели ордење ратним злочинцима, не осуђује јавно многобројне примере говора мржње и позивања на обрачун са Србима, нити тражи да надлежни државни органи оштро казне организаторе и починиоце таквих недела.

Он истиче да Србима у Хрватској ништа не значе декларативне честитке хрватских званичника поводом Божића и Васкрса но јасна политичка воља хрватске власти да поштује сопствени Устав и темељне вредности данашњег света антифашизам, људска и мањинска права.

Нажалост, преостали Срби у селу Полача ће предстојеће Божићне празнике провести у страху и неизвесности, а не у радости у весељу, казао је Линта.

Удружење Срба из Хрватске истиче да су графити узнемирили ретке повратнике у овом поддинарском месту, а посебно због чињенице да је до овога дошло пред православни Божић.

Каква је ово порука и шта она значи добро је познато, јер под тим знаком, нажалост, десили су се највећи злочини над Србима за време Другог свјетског рата и на крају Грађанског рата 1991–1995. уследило је и етничко чишћење у акцији хрватске војске и полиције „Олуја“, каже се у саопштењу.

Указује се да се од прогона Срба из Хрватске врши снажна ревизија историјских догађаја и кривотворење реалности нацистичке Независне државе Хрватске и да овакво понашање издваја Хрватску од других чланица ЕУ када је реч о рехабилитацији фашистичког историјског наслеђа.

У оваквом стању не може се говорити о повратку јер и они ретки који су се вратили не осећају се сигурним, ни у данима када обележавају празник који би за све требало да донесе мир и слогу, навело је Удружење Срба из Хрватске.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.