Шеки, збогом! Преминуо легендарни Драгослав Шекуларац, друга Звездина звезда, један од највећих српских фудбалера!

Данас је у Београду преминуо легендарни фудбалер Црвене звезде Драгослав Шекуларац у 81. години живота. Отишао је у легенду.

драгослав шекуларац
Фото: Марко Тодоровић, МНПресс

Популарни Шеки је био друга Звездина звезда после Рајка Митића. Био је вероватно један од најбољих дриблера у историји југословенског фудбала, уметник са лоптом, и велики боем.

Био је стандардни члан фудбалске репрезентације Југославије, и у то време и њен најбољи појединац. Одиграо је 41 утакмицу и постигао шест голова за репрезентацију Југославије.

После инцидента на утакмици, због које је био кажњен са две године неиграња, каријера му је нагло прекинута, али се поново вратио у великом стилу.

драгослав шекуларац
Драгослав Шекуларац, Друга Звездина звезда / Фото: МНПресс

Драгослав Шекуларац је основну школу, четири разреда гимназије, као и метеоролошку школу учио у Београду. Међутим, за образовање није марио, јер је фудбал постао његова главна преокупација. Кад га је Димитрије Милојевић, некадашњи фудбалер БАСК-а, тренер и штампарски радник Политике, приметио у дворишту Друге мушке гимназије, одмах му је било јасно колики таленат поседује.

За Црвену звезду је одиграо 470 утакмица и постигао 119 голова за 11 година у клубу. Освојио је седам титула државног првака и пет купова. Као тренер је освојио дуплу круну, а тим са Маракане који је оставио свом наследнику у првој сезони после његовог одласка постао је шампион Европе и света.

Шекуларац је оставио неизбрисив траг у српском фудбалу, а и шире. Навијачи ће га заувек памтити као једног од највећих дриблера свих времена са наших простора.

Партизан се дирљивом поруком опростио од Шекуларца и упутио саучешће Звезди: Ово враћа веру у здраво ривалство

Највећи ривал Звезде саосећа са тугом и болом због губитка једне од највећих легенди клуба са Маракане.

Смрт легенде српског фудбала и друге Звездине звезде, Драгослава Шекуларца, који је отишао у легенду у 81. години живота, потресла је фудбалску јавност Србије.

Не само да тугују навијачи Звезде и клуб са Маракане, где је оставио неизбрисив траг, него је то случај и са највећим ривалима црвено-белих – Партизаном.

Клуб из Хумске се опростио од Драгослава Шекуларца путем друштвених мрежа, објављеном фотографијом са Вечитог дербија, где је Шекуларац био у пуном трку.

– На дан 1. вечитог дербија одиграног 5. јануара 1947. године између ФК Партизан-ФК Црвена Звезда, данас је у Београду преминуо легендарни фудбалер Црвене Звезде Драгослав Шекуларац.

ФК Партизан изражава искрено саучешће породици преминулог као и ФК Црвена Звезда – стоји у поруци Партизана.

Шекуларац је рођен 8. новембра у Штипу у Македонији. За Црвену звезду је одиграо 470 утакмица и постигао 119 голова за 11 година у клубу. Освојио је седам титула државног првака и пет купова. Као тренер је освојио дуплу круну, а тим са Маракане који је оставио свом наследнику у првој сезони после његовог одласка постао је шампион Европе и света. затим је играо за Карлсруе, Сент Луис, ОФК Београд, Санта Фе, Милионариос, Америка де Кали, Париз и Српске беле орлове.

У репрезентацији Југославије одиграо је 41 меч и дао 6 голова.

Осим невероватног талента, красио га је и карактер боема, био је један од највећих шмекера Београда, али је и у Колумбији, где је провео најбољи период свог живота, био велики заводник. У једном од последњих интервјуа рекао је и како му је колумбијски врач прорекао судбину и рекао да ће умрети 2017. године и да је једино то погрешио.

Колумбијски врач ми је рекао да ћу умрети 2017. године, једино то није предвидео: Речи Шекуларца које ће вас заледити

драгослав шекуларац
Фото: А. Налбантјан

Док је био у Колумбији пре пола века, легендарни фудбалер је имао сусрет са човеком који му је прорекао судбину.

У једном од својих последњих интервјуа, који је дао за недељник Експрес, говорио је својој животној причи, о којој се може снимити филм у неколико наставака.

Посебно упечатљива је његова изјава о периоду док је био у Колумбији, што сматра за најлепши део свог живота. Али, тада је имао и сусрет са једним колумбијским врачем, који му је прорекао судбину и све што ће му се десити.

Рекао му је и да ће умрети 2017. године, али је у периоду док је давао интервју, већ била 2018. година, па је Шекуларац истакао да је једино то врач промашио.

Најлепши период мог живота је пет година које сам као фудбалер провео у Колумбији (1968-1972). То је једна дивна нација, дан-данас ми честитају рођендане и дан-данас ме зову… Међутим, тамо ми је један врач рекао да ћу морати да напустим Колумбију. Нисам веровао јер сам био заљубљен у ту земљу, имао сам све услове за феноменалан живот. Али учествовао сам у једном судару, где нисам крив, али је детету том приликом повређена нога. Имао сам велики притисак од родбине тог детета, уцењивали су ме и морао сам да одем.

драгослав шекуларац
Шекуларац из играчких дана / Фото: МНПресс

– Иначе, тај врач ми је све предвидео што ми се касније дешавало у животу, једино није погодио годину смрти. Рекао ми је да ћу умрети 2017. године. Одлазак из Колумбије ме је посебно погодио јер сам био лудо заљубљен у једну Колумбијку. У Колумбији сам играо за два најјача клуба: Милионарис и Санта Фе. Професоре, професоре, тако су ме звали – рекао је Шекуларац.

Сахрана легендарног Драгослава Шекуларца, као и време комеморације, биће накнадно саопштено.

Телеграф