Најопаснија птица на свету убила човека, а ево где сте сигурно прошли поред ње у БЕОГРАДУ, а да је нисте ни приметили

Марвина Хахоса (75) из Гејнсвила на Флориди убио је велики казуар, птица која се сматра најопаснијом на свету, пренели су амерички медији.

велики казуар
Фото: Илустрација

Власник великог казуара у петак је на својој фарми пао недалеко од птице, која га је потом напала и усмртила својим великим канџама. Убрзо је превезен у болницу где је умро. Смрт се третира као несрећан случај.

– Изгледа да је власник пао и птица га је напала после пада – саопштио је заменик шефа ватрогасаца области Алачуа Џеф Тејлор.

Власти Флориде истичу да казуар може представљати претњу по људе и да захтева посебне услове држања.

-Власници такође морају имати значајно искуство у опхођењу са овим животињама – саопштено је из Комисије за очување дивљег живота Флориде.

Казуари у Београду

Велики казуар (познат и као Јужни казуар или Двореси казуар) сматра се смртоносним првенствено због својих убитачних канџи, налик на бодеже, чија дужина достиже и до 10 центиметара.

Срећом, природно станиште ових опасних птица је Аустралија и Нова Гвинеја, али велике казуаре можете видети и у Београду. Тачније у Зоолошком врту у Београду.

Сви који посете животињску оазу на Калемегдану могу да пронађу и погледају и Великог казуара већ на самом уласку. Ту се можете (безбедно) уверити у дужину оштрих канџи, али и лепоту и разнобојног перја ових необичних птица.

 

View this post on Instagram

 

? = ? #AustralianMuseum #bird #cassowary #dinosaur via @PaleoFeathers

A post shared by Australian Museum (@australianmuseum) on

Трчи 50 км на сат, скаче два метра

Казуари могу да се похвале са још неколико специфичности. Може да трчи брзином од 50 километара на сат кроз густо грмље, скочи скоро два метра увис и вешта је пливачица. Може нарасти више од 1,5 метара висине. Најтеже измерене женке имале су преко 72 килограма, док мужјаци могу тежити до 55 килограма.

Америчке власти иначе, ову птицу сматрају толико опасном, да је сврставају у другу класу дивљих животиња, заједно са алигаторима, леопардима и јазавцима, док се у првој класи налазе традиционални предатори попут лавова, тигрова и медведа.

М. Б, Блиц