Заплењен накит од кљова мамута ИЗУМРЛОГ ПРЕ ВИШЕ ХИЉАДА ГОДИНА

Нелегална трговина слоновачом од неколико милијарди фунти изазвала је смрт више од 30.000 слонова годишње. Напори да се сузбије таква трговина добили су неочекиван заокрет када се на тржишту слоноваче у Камбоџи појавио накит направљен од кљова вуненог мамута.

нелегална трговина слоновачом
Фото: Sakchai Lalit, AP

Научници из единбуршког зоо-врта дошли су до изненађујућег открића кoристећи ДНК анализу у борби поротив криволова и нелегалне трговине слоновачом, пише Индепендент, а преноси РТС.

Резултати анализа узорака заплењеног накита од слонoваче показали су да они потичу од вуненог мамута који је изумро пре више хиљада година.

Др Алекс Бол који је вођа пројекта „Дивљи гени“ каже да је све у тиму изненадило да је накит од кљове мамута на тржишту нарочито што је пронађен у тропској земљи као што је Камбоџа.

„Тешко је рећи какав утицај на постојећу популацију слонова би овај проналазак могао да има. Планирамо да наставимо истраживање као бисмо утврдили место пореклa тих мамута“, додао је Бол.

Узорци ДНК са слоноваче могу да утврде најчешћа места за криволов. Истраживачки тим је пронашао доста узорака афричких и азијских слонова — врста које су збрисане са лица земље ловом или губитком станишта.

Нелагална трговина слоновачом од неколико милијарди фунти изазвала је смрт више од 30.000 слонова годишње. ДНК анализе које су обављене на узорцима омогућиле су хапшење високорангираних криминалаца умешаних у криволов и трговину слоновачом.

Бол напомиње да иако је илегaлна трговина слоновачом у Камбоџи у порасту, нема доказа да се популација слонова у тој земљи смањује.

„Главни задатак је да се утврди порекло слоноваче како би се разбиле устаљене руте за транспорт“, додаје Бол.

Према новима прописима, само мала количина слоноваче може се налазити у антиквитетима и музичким инструментима који се продају.

Са друге стране, Европска унија је већ неко време на мети критика због уздржавања да уведе нове мере које би ограничиле трговину слоновачом међу земљама чланицама.

Истраживања су показала да је већина слоноваче која се продаје на тржишту ЕУ потиче од слонова убијених пошто је глобална забрана лова ступила на снагу.

Спутњик